Wpis z mikrobloga

@gieniaptusk: nie znam się aż tak bardzo, ale wydaje mi się, że tak mógłby istanieć. Tylko skąd miałby się wziąźć ten satelita. Swoją drogą ciekawe pytanie i czekam na odpowiedzi ekspertów.
@vervurax: działoby się tak nawet jeśli orbita tego satelity była by dość niska? Poza tym w stosunku, który podałeś to warto wziąźć chyba pod uwage wartość grawitacji Ziemi i Słońca. Tak tylko pytam, nie jestem ekspertem.
@prusi: też nie jestem ekspertem;) Interesuję się tymi rzeczami i dyskutuję, trochę też głośno myślę. Najlepiej jeśli sam zweryfikujesz to co mówię, nie bierz tego za pewniak.

Jeśli w "uformowanym" układzie, jak nasz, można zaobserwować księżyc, to raczej zostanie na swoim miejscu. To co miało spaść, już dawno spadło, a kiedy nasz system był młody to takich satelitek na pewno trochę było.

A co do orbity, to im niższa tym wydaje
@vervurax: tak tylko śmieszkuje ;)

Hm a nie zależy to od prędkości jaką będzie mieć ten satelita? No właśnie to czy taki satelita nie powinien mieć eliptycznej orbity?

@gieniaptusk: Gdybym wiedział, że z Ciebie fakeowy różowy pasek to bym się nie produkował w tym komentarzu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@ufik78: prędkość zależy od wysokości orbity (a raczej na odwrót) ;) Planeta na pewno będzie miała wpływ na satelity, tylko zależnie od odległości, skutki będą mniej lub bardziej rozciągnięte w czasie.