@Zeroize: Tylko właśnie mam ten problem, że nie czytam całego pliku naraz, tylko poszczególne jego sekcje, które zaczynają się określonymi bajtami. Ostatnia sekcja którą chcę odczytać leci do końca pliku i właśnie nie wiem jaki dać warunek do pętli, żeby nie próbował czytać bajta, który nie istnieje. Próbowałem z PeekCharem, ale nie zdaje to egzaminu.
@Zeroize: Generalnie mam przekodować JPEG-a na BMP, bez użycia gotowych metod konwertujących, a w BinaryReaderze są już gotowe metody do czytania bajt po bajcie, więc to sporo ułatwia.
@Krzysiek-Nowakowski2: W sensie nie możesz używać zaimplementowanych bibliotek "graficznych" które potrafią przekonwertować z JPEG na BMP? Czy nie możesz konwertowac pomiędzy ascii na bin, z bin na int itd?
samemu jak pisałem programy szyfrujące (pokroju cezara, czy coś w ten deseń) to używałem tylko streamreadera, bo jest wygodniejszy i łatwiej za pomocą warunku czytać plik do konca bajt po bajcie o ile dobrze pamiętam za pomocą takiego warunku:
http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/system.io.streamreader%28v=vs.110%29.aspx
samemu jak pisałem programy szyfrujące (pokroju cezara, czy coś w ten deseń) to używałem tylko streamreadera, bo jest wygodniejszy i łatwiej za pomocą warunku czytać plik do konca bajt po bajcie o ile dobrze pamiętam za pomocą takiego warunku:
czy coś w ten deseń
W powyższym linku masz przykład