Aktywne Wpisy
kania420 +166
Mega_Smieszek +176
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
Zrobione z soków z kartonu z marketu SPAR + drożdży o tych
Drożdże kupione na allegro, pierwszy cydr z kartonu żeby zobaczyć czy się uda. Potem nadejdzie kolej wyciskania owoców. W zasadzie to robiłbym to już i nie wiem czy dzisiaj nie skoczę do sklepu po cukromierz, jabłka, pirosiarczyn.
Wiem to po tym że nastaw stał 3 dni na drożdżach tokay bez uwadniania, drożdże musiały być chyba źle przechowywane bo nie było przez 3 dni żadnych oznak fermentacji. Producent zalecał jednak wykonać matkę (btw. nie były to drożdże suszone w postaci małych walców, a takie na skórkach rodzynek). Po tych 3 bezowocnych dniach dostałem drożdże yjist czy jak one się tam nazywają.
Piana się wyklarowała, od czasu do czasu pojawia się wys. 1 cm, jest ładna i biała. Z rurki nie pachnie zachęcająco :D Lekkie gnijące jabłko wymieszane z drożdżami. Kolor nastawu jaki był taki
No to już nie działa. Chyba koniec fermentacji. Rano tak ładnie bulbulał, a teraz już nic. Co proponujesz z tym teraz zrobić ? Czekać aż się wyklaruje czy do butelek na refermentację ?
Jeśli chodzi o mój produkt to bakterie sie nie dostały. Po prostu smak nie powala.jabłuszka to tam nie czuć. Ot takie wińsko chamskie z lekką nutą gazu.
Robiłeś już cydra z jabłek ?
Wyszedl mi smaczny cydr, kwaskowaty z minimalna iloscia nut wina bialego. Wczesniej robilem na zwyklych bajanusach i wyszlo mi ... wino renskie, a nie cydr (nie polecam bayanusow)
Pare