Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym recablingiem słuchawek? Czy rzeczywiście doda do moich słuchawek rozdzielczość i czystość, czy brzmienie w końcu nabierze napowietrzenia itd. ( ͡° ͜ʖ ͡°)? Do niedawna myślałem, że kabel to kabel i nie ma praktycznie żadnej różnicy (oprócz wytrzymałości oczywiście) między zwykłym przewodem, a takim od MirekAudio™ wykonanym z włosia jednorożca, ze stukrotnym oplotem, kiedy na polskich forach czytam, że jak CAL! to tylko po recablingu itd.

Jak to jest? Z tego co wyczytałem na head-fi uważają podobnie jak ja.

#audio #audioboners
  • 3
@JestemNikim: mam CAL po recablingu. niby lepiej, ale to tylko dlatego, że fabryczny kabel jest naprawdę beznadziejny. szału nie ma, grają jak słuchawki. wbrew pozorom, byle czym ich nie napędzisz i stąd mogą brać się problemy.
@JestemNikim: To akurat nie jest voodoo. Kabel ma swoje parametry, opór, pojemność itd., więc jak najbardziej może wpływać na dźwięk. MOŻE, a nie że na pewno będzie i to jeszcze w określony sposób. Zależy, jak dany przetwornik zareaguje na dany kabel i wtyk, a nawet na długość kabla itd. Zmienić kabel w CAL! warto, bo jest on po prostu kiepski, natomiast nie spodziewaj się, że jeden kabel doda basu, a inny