Wpis z mikrobloga

wpis zawiera lokowanie produktu w opisie.

dlaczego?

bo na bazie tych składników zrobiłam to danie. Nie zarabiam na takim wpisie.

jak sobie czegoś nie wygram lub nie kupie to nie będę mieć :)

WOŁOWINA PO CHIŃSKU

SKŁADNIKI marynata do mięsa:

220 g sosu czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży.

Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos.

4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów, może być również stosowany jako składnik marynat. Idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich.

5 ząbków czosnku- pokroić w plasterki

5 suszonych w całości papryczek chilli- rozkruszyć

3 papryczki pepperoni świeże- pokroić na krążki

SKŁADNIKI:

500 g mięsa wołowego (gulaszowe)

1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka)

2 łyżki oliwy z oliwek

200 g pieczarek

100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami drzewnymi, ponieważ rosną na próchniejących kłodach drzew. Po namoczeniu kilkakrotnie zwiększają swoją objętość i stają się podobne do wodorostów. Grzyby MUN TaoTao charakteryzują się delikatnym smakiem i zwartą, chrupką konsystencją. Można je kilkakrotnie odgrzewać. Grzyby te najlepiej smakują z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi. Regularne spożywanie grzybów MUN ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zapobiegają one powstawaniu zakrzepów we krwi i poprawiają krążenie.

PRZYGOTOWANIE:

Nie posiadam WOK'a więc zrobiłam danie w głębokiej patelni. Nie wiem nawet jaką kupić patelnię WOK na indukcję. Nie znam nikogo, kto by taka posiadał. No i jak przeglądam to ceny kosmiczne :(. 300 i więcej zł za patelnię to nie na moja kieszeń, może kiedyś.

Na rozgrzaną patelnię dodaje oliwę i zamarynowane mięso z całym sosem/marynatą (marynowało się całą noc) podsmażam aż każda ze stron z mięsa będzie obsmażona. Dorzucam pieczarki i mieszankę chińską Zmniejszam moc i przykrywam. Po jakimś czasie dodaję 1 szklankę wody i grzyby. Smażę pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas mieszając. Danie podałam z makaronem ryżowym.

#gotujzwykopem

#gotujzmikroblogiem

#chinskiecuda

#chinszczyna

#wolowina
ClauditteMissCooking - wpis zawiera lokowanie produktu w opisie.

dlaczego?

bo na ba...

źródło: comment_5iKQQNuWzPMwtfQLs7cEbWxx9vAv50HQ.jpg

Pobierz
  • 10
@franaa: Ja nie mówię o firmie. Mówię, że za 150zł można kupić porządny, żeliwny gar czy woka. Sama kupowałam jakiejś polskiej firmy duży garnek do gulaszów itp. oraz woka. Ciężkie, solidne, niezawodne i na indukcję. Nie trzeba kupować Peterhofa czy Berghofa.