Aktywne Wpisy
nocnica +3
Jakie są wasze ulubione książki, które czytaliście w wieku 10-13 lat. Szukam polecajek :)
#ksiazki #literatura #czytajzwykopem
#ksiazki #literatura #czytajzwykopem
thority +1791
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
dlaczego?
bo na bazie tych składników zrobiłam to danie. Nie zarabiam na takim wpisie.
jak sobie czegoś nie wygram lub nie kupie to nie będę mieć :)
WOŁOWINA PO CHIŃSKU
SKŁADNIKI marynata do mięsa:
220 g sosu czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży.
Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos.
4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów, może być również stosowany jako składnik marynat. Idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich.
5 ząbków czosnku- pokroić w plasterki
5 suszonych w całości papryczek chilli- rozkruszyć
3 papryczki pepperoni świeże- pokroić na krążki
SKŁADNIKI:
500 g mięsa wołowego (gulaszowe)
1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka)
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g pieczarek
100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami drzewnymi, ponieważ rosną na próchniejących kłodach drzew. Po namoczeniu kilkakrotnie zwiększają swoją objętość i stają się podobne do wodorostów. Grzyby MUN TaoTao charakteryzują się delikatnym smakiem i zwartą, chrupką konsystencją. Można je kilkakrotnie odgrzewać. Grzyby te najlepiej smakują z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi. Regularne spożywanie grzybów MUN ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zapobiegają one powstawaniu zakrzepów we krwi i poprawiają krążenie.
PRZYGOTOWANIE:
Nie posiadam WOK'a więc zrobiłam danie w głębokiej patelni. Nie wiem nawet jaką kupić patelnię WOK na indukcję. Nie znam nikogo, kto by taka posiadał. No i jak przeglądam to ceny kosmiczne :(. 300 i więcej zł za patelnię to nie na moja kieszeń, może kiedyś.
Na rozgrzaną patelnię dodaje oliwę i zamarynowane mięso z całym sosem/marynatą (marynowało się całą noc) podsmażam aż każda ze stron z mięsa będzie obsmażona. Dorzucam pieczarki i mieszankę chińską Zmniejszam moc i przykrywam. Po jakimś czasie dodaję 1 szklankę wody i grzyby. Smażę pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas mieszając. Danie podałam z makaronem ryżowym.
#gotujzwykopem
#gotujzmikroblogiem
#chinskiecuda
#chinszczyna
#wolowina
To nie są #chinskiecuda ;<
@ClauditteMissCooking: Bez przesady :) http://allegro.pl/wok-zeliwny-34-cm-peterhof-indukcja-15315-i4766248018.html
jak mam posiadać patelnię to dobrej jakości :)
są noże i noże, garnki i garnki.
Rożnicę widać po jakimś czasie użytkowania i po tym jak danie smakuje :)
Nie zaufałabym tej patelni :D