Wpis z mikrobloga

@draem: dolar rozpoczyna tryb matematyczny. Liczby i symbole w LaTeXu piszę się w takim własnie trybie. Wtedy np $r$ jako promień jest italikiem i wiadomo, że to symbol matematyczny, bo te zawsze (no prawie) pisze się italikami. Jak chcesz jakieś wyrażenie matematyczne wrzucić w nawias to masz dwie opcje, jedna to piszesz nawias wewnątrz dolarów i nawiasy wtedy są „matematyczne”; drugą opcją jest dać nawiasy poza dolarami, wtedy nawiasy są
  • Odpowiedz
@oggy1989: weź…, prace naukowe pisze się tylko LaTeXu od samego początku. O przepisywaniu nie ma mowy. Lamusy piszą w Wordzie. A z kolei pół-stuleje w Libre Offisie ;)
  • Odpowiedz
@draem: @Golob: prezentuję różnice. Jak widać sam ( nie starcza jak mamy do czynienia z „wyższymi” wyrażeniami. Jak mamy coś w kwadracie lub ułamek zwykły (\fraction{}{}) to nie ma nic gorszego niż malutki nawiasik jak pindelek.

\left i \right) dbają o wielkość nawiasów. Tyczy się to też nawiasów [ oraz {.

@Golob: dlatego wektory zapisuję jako ${a1,\,a2,\, \ldots }$ ;)
levelus - @draem: @Golob: prezentuję różnice. Jak widać sam ( nie starcza jak mamy do...

źródło: comment_8hYrorOSNt9ekEvAtoTH4WKK0xY8iYSS.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@ShortyLookMean: co IEEE? Jest cała masa periodyków od nich. Jedne są ligowe bardziej inne mniej, a fakt że dają doc-e świadczy o tym, że nastawiają się na użytkownika nieznającego latexa i konwersję biorą na siebie. Nie sądzisz chyba, że prace idą do druku z Worda.
  • Odpowiedz
@levelus: A co ma DTP do pisania prac naukowych, które podobno "pisze się tylko LaTeXu od samego początku"? Faktem jest, że wiele (wszystkie, na które się natknąłem) style LaTeXowe od IEEE mają swoje odpowiedniki w .doc. Skoro nikt nie pisze w Wordzie, to po co ktoś się trudził?
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: Ty naprawdę myślałeś, że ja nie wiem, że ludzie używają Worda? To, że tak napisałem dawało wyraz, że moim najbliższym otoczeniu tak się dzieje. Taki jest wzór pracy idący z najlepszych ośrodków. Na ten przykład na konferencjach widzisz naukowców ze Starej Miłosnej albo Kobyłki i oni mają prezentacje w pałer pojncie, a typy z Cambridge, Caltech i Harvarda w Beamerze. Oczywiście są też wybitni, którzy robią nawet w pejncie,
  • Odpowiedz
@levelus: Ja tam nie lubię dolarków, uznaję tylko

\((math)\)
( ͡ ͜ʖ ͡) (chyba, że tak jak zauważył @Golob -- nawiasy akurat są elementem interpunkcji, a nie formuł, wtedy

(\(math\))
).
  • Odpowiedz