Wpis z mikrobloga

Cytat z opinii biegłych religioznawców na temat Kościoła Latającego Potwora Spaghetti:

Przede wszystkim jednak, musi pojawić się refleksja natury zasadniczej: czy jest możliwe, aby jakaś grupa ludzi w miarę rozsądnych i w miarę wykształconych w sposób poważny traktowała tezę, iż w rzeczywistości istnieje Latający Potwór Spaghetti, który stworzył wszechświat, jest wszechmogący i wszechwiedzący.

#hipokryzja #bekazkatoli ( ͡° ͜ʖ ͡°) #fsm #latajacypotworspaghetti

źrodlo
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@besiaczek: @michalkosecki: problem jest chyba taki, że większość religii które bada ten instytut były kształtowane setki/dziesiątki lat i mają historię. A można założyć, że jest religia 'nowa' która odbiega od tych starych. W ten sposób jakby stara metodologia nie nadążała za nowościa. O ile można mówić o metodologii w takiej nauce jak teologia/religioznastwo. Bo oprócz historii reszta jest bardzo chwiejna. Dlatego troche wychodzą dziwne, pełne hipokryzji argumenty przeciw
  • Odpowiedz
@MasterSoundBlaster: Osobiście nie wiem czy istnieje coś takiego jak negowanie zasadności istnienia tworów religijnych w pastafarianizmie i nie spotkałem się z czymś takim. Możesz dać jakiś link lub wypowiedź, bo nie wiem jak się do tego odnieść?
  • Odpowiedz
@MasterSoundBlaster: To normalne, że negują cudzego boga, skoro mają swojego. Tak samo żydzi negują Jezusa jako boga, ale nie negują boga.

ci od pasty to stworzyli coś takiego, żeby mieć takie prawa jak np. kk

chodzi im głównie o przywileje w przepisach dla wierzących
  • Odpowiedz
@focer: dlatego wg. mnie powinni zostać zarejestrowani aby powstał precedens, prawo dot. wyznań zaorane i zmienione, by absurdalne przywileje zostały odebrane. Każdą religię traktować tak samo - prywatnie róbta co sobie chceta (nie zabijając itp.) ale z daleka od państwa.
  • Odpowiedz