Wpis z mikrobloga

Jak walczyłbym ze #smog w #krakow? Postawiłbym na #cng

1. Najpierw darmowa komunikacja miejska z autobusami napędzanymi CNG. Widziałem taki autobus i wierzcie mi, rura wydechowa nie ma grama sadzy - emisja co2 też bardzo niska.

2. Tak z 15 stacji tankowania CNG na terenie miasta. Ludzie sami przesiądą się na CNG, gdy zobaczą, że można jeździć 100 km za 15 zł lub mniej.

3. Ulgi podatkowe dla osób jeżdżących na CNG

4. Dopłaty dla stacji, żeby obniżyć cenę tego paliwa.

5. Preferencyjne warunki prowadzenia działalności dla osób otwierających nowe stajcie - jest o tyle łatwo, że do gazu ziemnego jest podłączony każdy blok, rury przesyłowe są dosłownie wszędzie XD

Wincyj na temat CNG http://www.info-car.pl/infocar/artykuly/Paliwa-alternatywne-Gaz-CNG.html

#samochody #motoryzacja #oswiadczenie #obrazekdlazwiekszeniaatencji
Pobierz pogop - Jak walczyłbym ze #smog w #krakow? Postawiłbym na #cng

1. Najpierw darmowa...
źródło: comment_bMVQyiGuS7FAc2gBstgzZPyEvQBpzVNJ.jpg
  • 34
jakie zalety ma CNG nad LPG?

Coś musi być, skoro to LPG jest popularniejsze.

@anonim1133: no własnie więcej zalet ma CNG, a popularność LPG jest jak dla mnie zupełnie nielogiczna. Cng jest tańsze, bezpieczniejsze, czystsze, ciszej pracują silniki, mają mniejsze spalanie itd. Nie trzeba ciężarówek do przewożenia paliwa, bo gazociągi są wszędzie.

Samochody z firmową instalacją mają dodatkowo bak na okolo 35 litrów benzyny, więc niemało, a butle na gaz są
Pobierz pogop - > jakie zalety ma CNG nad LPG?

Coś musi być, skoro to LPG jest popularniejs...
źródło: comment_mG7Dy8s7wAVnUGWRki8839icesiypMeO.jpg
@pogop: jeśli chodzi o instalacje fabryczne: w Polsce, kraju gdzie połowę nowych aut kupują floty, to się nigdy nie przyjmie, nie zdobędzie choćby wartego odnotowania udziału w rynku. Kupujący nowe auta mają hajs i nie obchodzi ich oszczędzanie na paliwie, zadowolą się 3.0 TDI którego zamienią na nowy po 3-4 latach, akurat gdy zacznie padać osprzęt silnika.

a przeróbki aut używanych są wściekle drogie i likwidują bagażnik. Temat leży od lat
Cng jest tańsze, bezpieczniejsze, czystsze, ciszej pracują silniki, mają mniejsze spalanie

@pogop: Tańsze w sumie faktycznie jest tańsze, bo nie ma chyba akcyzy na CNG?

Bezpieczniejsze, w jakim sensie? Bo mają potężniejsze butle? To wynika z tego, że gaz jest pod dużym ciśnieniem. Nie wiem czy to bezpieczniejsze.

No ok, może i czystsze, ktoś pisał, że mniej jakichś węgli jest.

Dlaczego mają pracować ciszej te silniki? Jakieś dowody na to twierdzenie
Bezpieczniejsze, w jakim sensie? Bo mają potężniejsze butle? To wynika z tego, że gaz jest pod dużym ciśnieniem. Nie wiem czy to bezpieczniejsze.

@anonim1133: to wynika z samej specyfiki tego gazu. CNG ulatnia się swobodnie do atmosfery, ponieważ jest lżejszy od powietrza. LPG, benzyna lub ON gromadzą się w razie nieszczelności na ziemi, lub przy niej (LPG), gdzie stwarzają ryzyko wybuchu lub zapalenia się. Butle są oczywiście potężne i naprawdę trzeba
Pobierz pogop - > Bezpieczniejsze, w jakim sensie? Bo mają potężniejsze butle? To wynika z te...
źródło: comment_baIp9N2mIuDLRsB0Hjd0wIZ3HlWajTEf.jpg