Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #gzw #przepis #przepisy #chwalesie

prezentuję mój autorski przepis

Salsa pomidorowa ( a właściwie paprykowo-pomidorowa )

Składniki :

4kg papryki

30 sztuk papryczek chili ( lub więcej, jeśli chcecie ostrzejsze )

2kg pomidorów

4 płaskie łyżki soli

1 szklanka oleju słonecznikowego

400g cukru ( dałem 0,5kg i wyszło jak dla mnie za słodko jak na salsę )

1 szklanka octu winnego

kilka sztuk liścia laurowego wg uznania

paprykę mielimy, tak samo papryczki chilli ( dla pasjonatów ostrości z pestkami i większą ich ilością - reszta bez pestek ( ͡° ͜ʖ ͡°) )

pomidory kroimy na ćwiartki, przesmażamy

wszystkie składniki wrzucamy do gara, gotujemy około 15-20min

po czym przekładamy do słoików, które od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem

czekamy aż ostygną i mamy gotową salsę w ilości wystarczającej na zimę ;)

oczywiście przepis podaje ilości dla zapasów zimowych.. polecam najpierw spróbować, czy Wam odpowiada zanim zabierzecie się za masową produkcję ;)
Pobierz
źródło: comment_tus3znitHmpbn3CBpv6KFMVBpZhcrDbd.jpg
  • 4
prezentuję mój autorski przepis


@gnida84: ale ściema.. Sam robiłem jakieś 2 lata temu po raz pierwszy ten sos z przepisu koleżanki pochodzącej gdzieś z Podkarpacia. Jej mama robiła ten sos od najmłodszych lat swojej córki.

Nawet powiem Ci ile małych słoiczków po ketchupie wychodzi z podanych przez ciebie ilości składników.

Około 20 słoiczków.

Taki z Ciebie autor tego przepisu jak z koziej dupy trąbka.