Wpis z mikrobloga

@berti: powiem ci, że u mnie na siłce wiekszość osób która podnosi wiecej niż 100kg w przysiadzie robi to na boso. To samo tyczy sie martwego. Po prostu podchodza do klatki, zdejmuja obuwie i jada z koksem :D
  • Odpowiedz
@Strzalka: Zależy mi na nieco podniesionej pięcie w przysiadach oraz na twardej podeszwie. Teraz trenuję w butach do halówki. Są świetne do martwego, ale i tak przy większym ciężarze czuję mocno jak pięta "zatapia" mi się w podeszwę. W przysiadzie mogę podkładać krążki pod pięty, ale robienie tego za każdym razem i ostrożne wchodzenie na nie tyłem jest co najmniej niewygodne a może być niebezpieczne.

Dążę do przysiadu w typowo
  • Odpowiedz
@berti: O ile dobrze kojarzę to @AlPacino takich używa. Sam chciałem je brać ale padło na buty od Mośki.

@Strzalka To już jest kwestia preferencji, próbowałem robić przysiady i martwy na boso i było bardzo nie wygodnie, stopy mi się zginały do wewnątrz. W butach nie ma tego problemu + jak @berti pisał, podniesiona pięta daje bardzo dużo.
  • Odpowiedz
@Masterczulki: generalnie podejrzewałbym zdjęcie nieco ciężaru, bo podniesienie pięty eliminuje nieco pośladki i plecy z ruchu więc jest trudniej

Generalnie planuję za jakiś czas zrobić zejście do 55-60% maksa i długi liniowy progres przysiadem olimpijskim ile się da. Już bez kombinowania z techniką co 2-3 tygodnie.
  • Odpowiedz
@berti: w sumie kosztują tyle co od Mośki ;)

Ja przez kilka miesięcy robiłem fronty najniżej jak się dało z przytrzymaniem. Głębokość się polepszyła. Potem uwaliłem 25%/30% czy nawet więcej z parallel squat i zacząłem robić ATG najniżej jak się dało + stretching. Dupą pięt nie tykam co prawda (bo nie jestem Klokovem), ale chyba najgorzej nie ma. Powoli do przodu. 5kg na miesiąc dorzucam i tyle starczy ;)
Masterczulki - @berti: w sumie kosztują tyle co od Mośki ;)

Ja przez kilka miesięcy ...

źródło: comment_3Cm0931moBBdk4IaazxClBhY6QASdhfF.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@jezyk123: nie :-)

Co chcesz rozciągać? Który mięsień ciągnie Cię (jak dwójki przy martwym) w przysiadzie, że musisz go rozciągnąć?

Pośladków generalnie nie rozciągniesz. Dwugłowy się nie rozciąga w przysiadzie. Nie wiem co jeszcze. Powięź szeroka? To powięź więc też nierozciągliwa ;-)
  • Odpowiedz
@jezyk123:

Nazwę to fizjoterapią polegającą na eliminacji zaburzeń balansu mięśniowego i przykurczów mięśni. Natomiast ani jedno ani drugie nie ma nic wspólnego z długością mięśnia.

Nie ma takiej płaszczyzny ruchu w stawie biodrowym, dla której ograniczenie zakresu ruchu wynikałoby ze słabej elastyczności mięśni. Natomiast co się dzieje to to, że Twój organizm ustawia miednicę w jakiejś pozycji (butt-wink) i napina pewne mięśnie (np. zginacz biodra, m. grzebieniowy, m. smukły), tak aby utrzymać równowagę gdy inne mięśnie są za słabe (np.
  • Odpowiedz
@berti: ja mam te buty. Używam od 4 miesiecy. Zlego slowa nie powiem. Cholewka ze skory. Jedynie troche pstrokaty jest pasek na rzep. No ale to kwestia estetyki.
  • Odpowiedz