@Bloodaxis1: akurat z tego kawałka nie dałoby się zrobić, bo to zostało końcówka polędwicy była i po prostu za mała średnica. Źle też ucięta jest, bo kawałek na steki powinno się kroić w drugą stronę, żeby przy obróbce ciepło się rozchodziło wzdłuż, przez włókna a tu szły włókna w poprzek.
akurat z tego kawałka nie dałoby się zrobić, bo to zostało końcówka polędwicy była i po prostu za mała średnica. Źle też ucięta jest, bo kawałek na steki powinno się kroić w drugą stronę, żeby przy obróbce ciepło się rozchodziło wzdłuż, przez włókna a tu szły włókna w poprzek.
@geuze: to uwierz, że było ciepłe. Nawet po sciągnięciu z patelni sobie leżało 2 minutki pod przykryciem
@Miesho: No bez powodu się nie daje takiego tagu na dział mięsa :D Każdy je co chce i przygotowuje jak chce :D Niektórzy by pewnie robili awanturę, że dostali surowego tatara albo carpaccio :D
@Beekeeper: Polędwica, drogo ale smacznie, najlepiej od zaufanego źródła. Antrykot, Rostbef.. no z wielu części można robić, ale troszkę sie różni czas i sposób przygotowania Najważniejsza jest jakość i wiek mięsa.
@Beekeeper: Patelnie róźne, jaką mam. Żeliwna, najlepiej by nie była pokryta żadnymi powłokami, ale to już trzeba umieć troszkę żeby nie przyklieić mięsa. Nie używam tłuszczy ani oleju do tego, czasami tylko posmaruję delikatnie jakimś olejem przed położeniem na patelnie i tyle
@Biskupator: Tak, to nie mój, tylko pytam, czy Twoim zdaniem ten też jest zły. Byłem w kilku wypasionych stekowniach i wydaje mi się, ze tam potrafią robić :D dostałem takie same mięso jak wyszło mi, pare mm tylko przypieczone, środek galaretka co się rozpływa. Każdy ma swoje zdanie i gusta :)
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Mięso z prywatnej hodowli, i młody byczek nie przerośnięta duża krowa, z takiej krowy to polędwica nie będzie dobra. Rozpływa się w ustach :) No ale niektórzy wolą inne stopnie wysmażenia albo kompletnie well done... Co dla mnie to jest troszkę marnotrawstwo mięsa na podeszwę. Może nie koniecznie jeść blue ale też nie smażone na maksa. Ile ludzi tyle gustów :)
@Biskupator: Sama natura, bez pasz czy innych wspomagaczy, trawa, zioła i w okresie zimowym podobnie. Bez stresu i oczywiście zwierzaki są masowane dla relaksu :D
@adamczo: Nie miałbyć to typowy stek bo to "pozostałość" po poprcjowaniu polędwicy, nie da sięz tego zrobić steka bo po prostu ma za mały "obwód" i by stek musiałbyć mikro. Po Drugie, jak wiesz, jest kilka "szkół" co daje przyprawy przed i po obróbce, pieprzu nie daję bo może się spalić i daje gorzki posmak. Przy tym kawałku nie przykładał się człowiek, ponieważ nie było do czego. Jak zauważasz, nawet w
@adamczo: Jeśli chcesz, to Ci sprzedam takie "kawałki" z polędwicy po 60-70zł za kg. To co ma iść na steki to idzie, reszta jak zostaje, to jest po prostu dodawana do innych dań jak bigos czy jakiś chłopski garnek. To są kawałki które nie nadają się na steki. Rozumiem, że polędwica jest super droga i szlachetna... ale Jeśli masz coś swojego i w ilościach takich jak niektórzy mięso z kurczaka... to
#wegetarianizm #stek #wolowina #jedzzwykopem #jedzenie #gotujzwykopem #gotowanie
@geuze: to uwierz, że było ciepłe. Nawet po sciągnięciu z patelni sobie leżało 2 minutki pod przykryciem