@shaku79: porównywałem sobie aparaty między mi 10 a iPhone 12 pro i muszę powiedzieć że straszna bieda ze strony Apple. W dzień jakiś tam wielkich różnic nie ma, dopóki się nie przybliży, jednak w w nocy to niebo a ziemia na korzyść tańszego Xiaomi, na zdjęciach widać więcej niż na żywo. Jedyne co spodobało mi się w iPhone, to linia obrony właściciela że zdjęcia z Xiaomi są nienaturalne bo za
@szanowany_warszawiak: Ale akurat z tą ceną w stosunku do parametrów ma rację. Ile razy rozmawiam z jakimś bardziej świadomym użytkownikiem iPhone to jedyne do czego będzie się brandzlować to ten procesor, jednocześnie nie przyjmując do wiadomości że reszta podzespołów w tych telefonach jest często dosyć daleko za konkurencją ( ͡°͜ʖ͡°) Nie zamierzam prowadzić tu wojenek, bo integracja softu z ekosystemem u Apple to pierwsza
@szanowany_warszawiak: ekran (wielki nocz jak i ramki, brak aod, 60 Hz (dobra teraz ma być więcej, ale ile za konkurencja ), aparat nie najlepszy mimo że droższych telefonów niż iph za bardzo nie ma, wolniejsze szybkie ładowanie od konkurencji, zarówno po kablu jak i bezprzewodowe, nie wiem czy jest zwrotne ładowanie bezprzewodowe ? Tyle mi przychodzi z brzegu. Mniejszej baterii nie wymieniam, bo jednak ios jest lepiej zoptymalizowany niż android
Mirki jakiego stężenia kwasu fosforowego użyć do wytrawienia rdzy z błotnika w samochodzie? Poprzedni właściciel podkleił nadkole do błotnika taśmą, chyba by było ładne przejście czy tam się trzymało, nie wiem. W każdym bądź razie taśma zadziałała jak inkubator dla rdzy, i gdy ją zerwałem to syf jak cholera, pięknie pordzewiałe. Chciałbym w miarę dobrze to zrobić, i myślałem nad usunięciem rdzy mechanicznie, potem wytrawienie jej roztworem kwasu fosforowego, dokładnym umyciu destylką
Czy serwis xiaomi nadal uznaje gwarancję telefonów z zainstalowanym xiaomi.eu? Mam mi 10 kupioną w media expert, i chciałem spróbować xiaomi.eu (podobno na chińskim romie lepiej działają aparaty, a z tego co wiem xiaomi.eu jest na nim oparty). #miui #xiaomi
@emitar: I nie zostaje żaden ślad że bootloader był odblokowany? Pamiętam że na sony w 2013 musiałem robić backup jakieś partycji przed oblokowaniem by w razie czego móc ją przywrócić do odesłania telefonu na gwarancję
@ruum: Dzięki. A tak z innej beczki, czy custom romy nadal są tak problematyczne jak kiedyś? Chodzi mi o nie działające płatności, instalowanie magiska by móc grać w niektóre gry (jak pokemon go), pamiętam też że kiedyś zdarzało mi się że telefon czasem zawisnął na włączaniu i stawiał go tylko czysty soft, no ogólnie jak z pasty o androidzie. Wyleczyło mnie to z customów na długo, ale dla aparatów bym
Do jakiego ciśnienia wytrzymują normalne butelki zwrotne? Mam na myśli te po żywcach, tyskich, żubrach, warkach itp. ( rodzina dba u mnie o zaopatrzenie w szkło na krafty ( ͡º͜ʖ͡º) ). Maksymalne ciśnienie w jakie celowałem to 2,7 vol CO2, gdy strzeliła pierwsza butelka (nie wiem czy ubita, czy to blisko granicy) całość szybko schłodziłem i w trybie przyśpieszonym się pozbyłem (✌゚∀゚
@stout2137: a i tak mi się kiedyś zdarzyło, więc nie jestem bez winy ( ͡º͜ʖ͡º) z tej partii tylko jedna strzeliła ( i jedyna w mojej karierze ), choć wyraźny huk przy otwieraniu piwa i rozwalona butelka skierowały mnie w kierunku niższego nagazowania :p
Ostatnio pytałem się o drożdże WildBrew™ PHILLY SOUR (Lachancea thermotolerans), po 1.5 tyg burzliwej fermentacji stwierdzam że zdecydowanie potrafią one zakwasić piwo. Aktualny odczyt pH 3,3, szczerze chyba będzie trzeba dosłodzić, bo aż takiego kwasu się nie spodziewałem ʕ•ᴥ•ʔ #piwowarstwo
@lukaschels: Nie słyszałem nigdy o jakiś ograniczeniach, to zwykły cukier, więc jak zrobi się w miarę sterylny jego roztwór nie powinno być problemu. Jedynym problemem jaki przychodzi mi do głowy jest wymieszanie tego bez zbytniego napowietrzania
@lukaschels: gdy zrobię to mogę Ci dać znać na jaki dodatek się ostatecznie zdecydowałem, żebyś miał jakieś widełki. Tylko to prawdopodobnie przyszły weekend, myślę że jeszcze coś dojedza z 5 blg
Fermentowaliście kiedyś z zastosowaniem drożdży WildBrew™ PHILLY SOUR (Lachancea thermotolerans ) ?. Zastanawiam się konkretnie nad nagazowaniem w butelkach. Mieliście jakieś problemy? Brzeczka ~15BLG, ~30 IBU, 11 g suchych drożdży na 22L brzeczki. Producent teoretycznie zaleca użycie dodatkowego szczepu w celu nagazowania ( mam akurat dodatkową saszetkę US-05, ale trochę żal mi ją zużywać ). #piwowarstwo
@jmyung: Aktualnie robię zwykła sour IPA by sprawdzić do czego te drożdże same z siebie się nadają. Zastanawiam się dlaczego Bartek Filipiuk dodał do drożdży Lachancea laktozę? Czy dla podbicia słodyczy, czy pomylił laktozę z glukozą w przypadku tych drożdży (raczej nie fermentują one laktozy, glukoza w środowisku daje aromat morelowy jeśli dobrze pamiętam) ? Drożdże te bardzo szybko obumierają w środowisku, więc myślę by jak najszybciej to butelkować (~1,5
#ios #iphone plusuja, a reszta #!$%@? się dalej