Czy mogę używać ładowarki z huawei matebooka 14, power delivery 65w do ładowania Xiaomi mi 10? Niby mógłbym po prostu podłączyć, ale trochę się cykam ¯\_(ツ)_/¯ Teoretycznie Xiaomi obsługuje quick charge 4.0+ I z tego co znalazłem standard jest kompatybilny z pd 3.0, ale głupio tak upalić telefon. #laptopy #telefony #xiaomi
@KRZYSIEK_POLSKA_CZERNIEWICZ: Niestety te 3k-3,1k to tak max. A ryzen dlatego że z tego co się orientuję charakteryzują się one o wiele większą kulturą pracy
Opowiem Wam historię: na początku jak wyszła nowa seria GPU RTX to chciałem kupić sobie 3080/3090. Ale pomyślałem, że poczekam trochę bo pewnie za jakiś czas stanieje XD #pcmasterrace ps. teraz to czekam na 4090 xD
@acidd: ale to co się wyprawia to jakaś masakra, równo rok temu kupowałem używanego rx 570 za 360 zł, teraz co najmniej 700 zł za tą samą kartę. Za 400 złoty to kupisz teraz hd 7970
Od kilku warek modyfikuje swój skład wody, dodając MgSO4, CaCl2, CaSO4 i kwas fosforowy, jednak cały czas wydaje mi się że nie robię tego odpowiednio. Obliczyłem sobie potrzebna ilość dodatków by uzyskać dany profil, ale mam dylemat na jaką objętość brzeczki powinienem to wyliczać ? Zakładając że do zacierania zużywam 20l, do wysładzania 15l, daje mi to 35l brzeczki przed gotowaniem, a po gotowaniu jakieś 32l. Rozumiem więc że powinienem dodawać soli
@seba_s: w sumie fakt, nie myślałem o tym w ten sposób że w takich browarach używają tej samej wody w całym procesie, a często zawiera ona znacznie większe stężenia jonów niż te sugerowane w wszystkich kalkulatorach. Moim większym zmartwieniem było nie zwiększanie zawartości jonów Mg i Ca podczas odparowywania brzeczki, ponieważ moja woda na start posiada ich znaczne ilości, a po modyfikacji wychodzi odpowiednio 20 i 150 mg/L (podbijam zawartości
@gieneq: beersmith i brunwater . @seba_s: u mnie woda wygląda następująco: Ca - 72mg, Mg - 12mg, Na- 2.8mg, Cl - 8.2mg, SO4 - 21 mg, pH - 7.7 HCO3 niestety nie mam danych od wodociągów, na podstawie prób obstawiam około 300mg. Aktualnie warze różne wariancję west Coast IPA, dlatego podbijam SO4 i Cl do 200 mg i 50 mg odpowiednio. Efekty poprzednich warek były bardzo zadowalające i
@seba_s: właśnie zaczynam się powoli przekonywać do takiego filtra ( ͡°͜ʖ͡°) kojarzysz ile minimalnie za coś z czego będzie dało się korzystać ? Na allegro widzę ceny od 100 do ∞
@seba_s: widzę że da się coś kupić w uczciwej cenie, w takim razie myślę że będzie to mój następny zakup e moich przygodach z piwem. Zastanawiałem się czy nie skorzystać z Na2SO4, wykorzystując niska zawartość sodu w mojej wodzie, by zastąpić część CaSO4 i MgSO4, jednak nie znalazłem by dodatek tej soli był szczególnie popularny. Kojarzysz może jaki jest tego powod ?
Naszła mnie ochota na zrobienie sobie west coast ipy, a przy okazji chciałem pozbyć się zalegających mi w zamrażarce resztek chmieli, bo żal wyrzucać ( ͡°ʖ̯͡°). Nie będzie to za duże zróżnicowanie rodzajów chmielu? Chmiele stosunkowo świeże (max 5 miesięcy) #piwowarstwo #p--o
@KapiBara1337: w kodzie strony jest zahaszowany numer, ale moje umiejętności kończą się na sprawdzeniu kodu strony ;p znalazłem 4-ro letni temat gdzie ktoś komuś odzyskiwał takie numery, jednak nie podzielił się wiedzą. Nie wiem czy też przez ten czas czegoś nie zmienili
Dostanę gdzieś mi10 za ~2k? Miałem zamówioną w eurortv w poniedziałek w tej cenie, z teoretycznie szybką wysyłką a okazało się że sprzedają towar którego nie mają. Przez 5 dni się z nimi użerałem, zupełny brak kontaktu mailowego, dziś spędziłem pół godziny na infolini by się dowiedzieć że nie mają tego telefonu i mieć nie będą - zaznaczam że ja musiałem wszystko ogarniać, z ich strony pewnie wisiałoby to do końca świata