@geuze: A w takiej sytuacji to rzeczywiście bym zainwestował w sprzęt :( jak nie lubię pić espresso to raz na jakiś czas lubię jednak mimo wszystko wypić sobie dobrego szota. Ponoć Komeś nadaje się do espresso idealnie a i do dźwigni koncepcyjnie się wpasuje :P
Może ktoś zainteresowany z #krakow na małą degustacje? Takie oto coś mamy na testy, zaprogramowane parametry ustalone przez SCA. Planujemy wrzucić do parzenia Ethiopie Yirgacheffe tylko pytanie do Was czy ktokolwiek będzie chciał nas odwiedzić. Póki co ilość plusów zadecyduje o powodzeniu całej akcji, będą chętni to i pojawi się więcej szczegółów. Pozdrawiamy!
Mirki i Mirabelki z #krakow na ulicy Zamoyskiego 79B do godziny 12:21 chętnie zaparzę Wam kawkę, oczywiście muszę ustalić limit że do tego czasu wydam maksymalnie 30 kaw. Dorzucam zdjęcie byście mogli łatwiej trafić. Czas start!
@Mekinsky: przez takich jak ty wszyscy się zrażaja do dobrej kawy, używaj jeszcze dziwniejszego języka XD Wiem że picie dobrej kawy jest teraz kul i w ogóle ale lol nie można używać normalnego słownictwa? "wypłukać ziarno" serio? "uzbrojonym w kofeinę koncentratem" nie możesz napisać "naparem o wysokim stężeniu kofeiny" ?
cały post " dripper ma już większą ilość kofeiny, czas parzenia tego konkretnego naparu miał jakieś niecałe 5 minuty, zaufaj
@Mekinsky: jeżeli nie pracujesz regularnie w kawiarni to trochę trudniej się tego nauczyć, bo musisz specjalnie robić sobie sesje, ale idzie ogarnąć. Z temperaturą jest dosyć łatwo, ale żeby była ładna pianka to już trzeba się trochę namęczyć. No i do tego dochodzi jeszcze nauczenie się wlewania dokładnie tyle mleka, ile potrzebujesz, ale poza kawiarnią nie jest to aż tak istotne :D
@geuze: nie pracuje w kawiarni ale w firmie mamy nuove simonelli do której mam cały czas dostęp. Rozdzielam mleko na dwie filiżanki żeby utrzymać podobną konsystencje dla obu naparów. Szkoda nie umieć bo można się ciut zblaznic.
@KIJU87: @Sheena1 Słuchajcie 40 złotych z wliczonymi kosztami przesyłki ewentualnie odbiór osobisty w Krakowie. Tylko dajcie znać jaki profil palenia Was interesuje obecnie mam świeżą Yierge zarówno pod espresso jak i alternatywę.
#kawa #kawatime