#polska #gotujzwykopem #gimbynieznajo #bidon Najlepsza na świecie była zimna herbata w gorące lato z tego bidonu. Niepowtarzalny smak. Lepsza niż CocaCola. Nawet po umyciu śmierdziało. Ale za to jak śmierdziało
Jaki blender/mikser kielichowy polecacie? Zastanawiam się nad kitchen Aidem 1200w, jednak czy jest wart tej ceny? Na co zwracać uwagę poza mocą? Jaki najlepszy do +-1k zł?
Robi ktoś z was dziczyzne czasami? Mam szynke z dzika i zastanawiam sie jak robic. Marynuje sie właśnie i potem myślę zeby ją dac na 3-4h na slow do piekarnika 150st. Robiliście tak kiedys? Jakies przeciwskazania? Obsmazyc najpierw na patelni?
@buszmen007: Ja szpikuję tak jak sztufadę czosnkiem i słoniną albo tłustym boczkiem. Marynuje w czerwonym winie z warzywami i przyprawami. Zazwyczaj najpierw obsmażam, potem do piekarnika pod przykryciem. No i dodaję sporo masła.
@buszmen007: Jeśli na pieczeń, to 1,5 do 2h i temp. 160, jeśli na szarpaną to od 4 do 6 w zależności od tego jak duża jest porcja mięsa. Temp. od 130 do 150.
Mirki :) Może są tu ludzie, którzy gotują #sousvide Szukam jakiegoś sensownego cyrkulatora, który sprawdzi się w zwykłej domowej kuchni - no wiadomo, że chodzi głównie o steki ( ͡º͜ʖ͡º) Nie potrzebuję sprzętu rangi restauracyjnej.
No i najważniejsze, żeby był dostępny normalnie w PL. Czyli jeżeli kupiłeś swój cyrkulator w PL i jesteś zadowolony to będę wdzięczny za podzieleniem się modelem. (。◕‿‿◕
@gobi12: Ja używam wanny sous vide supreme. Jej zaletą jest to, że nawet jeśli gotuję w niej wołowe żebra przez 48h, to nie mam zaparowanej chaty jak przy zwykłym cyrkulatorze i nie muszę uzupełniać wody. Kupiłem w firmie sprzedającej sprzęt gastronomiczny.
@1z10: Wklikałem ozory, bo jest tylko jeden wybór. Ale dodam do tego jeszcze flaki, i policzki. Co jeszcze? Grillowane żołądki drobiowe - niezły wypas. Ale brakuje tu mojego lidera. Cynadry cielęce w śmietanie. Bajka. Czyścisz nerki z tłuszczu (to on najbardziej śmierdzi), kroisz na drobne kawałki i szybko blanszujesz. Potem na maśle zmieszanym z oliwą podsmażasz czosnek, cebulę, pieczarki i nerki, wszystko zalewasz dobrą śmietaną, doprawiasz do smaku solą i
Jak odmieniacie swój cyrkulator? Wystarczy zwykły środek na odkamienianie czajnika, wrzucić do wody i ustawić na ~90 stopni? Czy są jakieś lepsze, specjalne sposoby?
@choramuchomora: Kari z kalafiora. Do garnka trochę klarowanego masła lub tłuszczu roślinnego, do tego pasta curry (ja najbardziej lubię zółtą), chwilę podsmażam, dodaję mleko kokosowe i kalafior podzielony na różyczki. Całość zagotowuję, pod koniec dodaję trochę oleju sezamowego i w razie potrzeby zagęszczam skrobią kukurydzianą albo ziemniaczaną i to wszystko. Zajadam z ryżem, makaronem ryżowym albo z dobrą bułą.
@Fridge_: Prowadzę kanał kulinarny od ponad 4 lat, a dopiero w tym roku zaczął się monetyzować. Ilość subów prawie idealnie zbiegła się z godzinami wyświetleń. Z tego co zauważyłem u siebie, to największe zasięgi mają filmy o tematyce włoskiej i azjatyckiej. U Ciebie też panna cotta dobrze poszła. Co jeszcze? Czasami wrzucając jakiś film byłem na 1000% przekonany, że pójdzie, a tu nic z tego. A innym razem wrzucałem film
Kucharz z zawodu i zamiłowania. Od jakiegoś czasu dość nieudolnie nagrywający filmiki kulinarne. Wzór jak na razie niedościgniony to filmy azjatyckie.
#bidon Najlepsza na świecie była zimna herbata w gorące lato z tego bidonu. Niepowtarzalny smak. Lepsza niż CocaCola. Nawet po umyciu śmierdziało. Ale za to jak śmierdziało