Gotuj z wykopem: pizza.
Dziś pragnę podzielić się z Wami przepisem na pizzę. Wiem, że już wcześniej pojawiały się podobne znaleziska ale szczerze polecam wypróbować ten.
Testowałem wiele ciast i sposobów pieczenia i moim zdaniem ten przepis jest najbardziej zbliżony do tego, co zastajecie w pizzerii. Oryginalnie przepis na ciasto jest przepisem na chlebki pita, jednak moim zdaniem bardziej nadaje się do pizzy (oczywiście jak zostanie wam trochę ciasta możecie upiec z tego jedną czy dwie bułki na spróbowanie).
Tyle przydługiego wstępu :)
Na ciasto (dla 2-3 osób) potrzebujemy :
• 3-3,5 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżki oliwy z oliwek (oleju)
• Łyżeczkę (ew. półtorej) soli
• Łyżeczkę cukru
• Szklankę ciepłej wody
• 20g drożdży
Na sos pomidorowy potrzebujemy:
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki ketchupu
• Zioła według uznania (ja daję zioła prowansalskie)
• Odrobinę pieprzu
• Odrobinę soli
• Odrobinę cukru
Porcja ze zdjęć jest przygotowana z 1/3 podanych wyżej składników.
Do ciepłej wody wrzucamy drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy, żeby nasze drożdże się rozpuściły i odstawiamy na kilka minut.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i przygotowaną wcześniej wodę z drożdżami i cukrem.
Całość wyrabiamy aż do uzyskania sprężystego, jednolitego ciasta (najwygodniej najpierw przemieszać składniki nożem albo łyżką – pójdzie szybciej i będzie mniejszy syf).
Jeżeli nasze ciasto zbytnio się lepi to dosypujemy trochę mąki i dalej wyrabiamy.
Ciasto formujemy najpierw ręcznie, później na blasze oprószonej mąką (blacha dostarczana z piekarnikiem będzie odpowiednia do tej ilości ciasta). Ważne, żeby robić to ręcznie. Jeśli użyjemy wałka to ciasto stanie się bardzo twarde.
Formując ciasto środek zostawiamy cieńki, a brzegi trochę grubsze.
W tym momencie wstawiamy ciasto do lekko rozgrzanego piekarnika żeby trochę podrosło. Jak już trochę podrośnie wyciągamy je z piekarnika (piekarnik przestawiamy na możliwie wysoką temperaturę) i smarujemy sosem pomidorowym (przygotowanie sosu polega oczywiście na wymieszaniu wszystkich składników podanych powyżej).
Następnie na naszą pizze kładziemy starty ser i dodatki. Na tej wylądowała szynka i cebula – akurat to było w lodówce ;). Tak przygotowaną pizzę wkładamy do wcześniej rozgrzanego pieca i pieczemy aż ser będzie roztopiony a ciasto przyrumienione. Jeśli wolimy bardzo chrupiące ciasto to na ostatnie 3 minuty włączamy termoobieg.
Tak wygląda ostateczny efekt naszej pracy.
Życzę Wam smacznego :)
Komentarze (87)
najlepsze
Proponuję z sosem zrobić tak: skoro mamy już ten koncentrat -
Wywalić koncentrat do garnuszka, dolać do słoiczka po koncentracie oleju, tyle ile było koncentratu, wlać do garnuszka, wymieszać, włączyć ogień na najmniejszy jaki się da. Obrać ze 3 ząbki czosnku, wcisnąć dodać do rondelka, wymieszać. Dodać ZIÓŁ. Bazylii, oregano, majeranku, tymianku i czego tam jeszcze macie, dodac pieprzu, soli, wymieszać. Mieszać, mieszać, mieszać. Najlepiej odstawić na
Przyznam się jeszcze, że sos czosnkowy robię z jogurtu naturalnego, czosnku, pieprzu i majonezu. Mam nadzieję, że mnie
Składniki na samo ciasto dla 3-4 osób
mąka (ponad 0.65 kg, ale regulujemy wraz z twardością ciasta)
drożdże 1/3 kostki 10dg
cukier/miód 1-2 łyżeczki cukru lub miód na wyczucie(ja dodaje około 2 łyżeczek miodu)
sól 1 łyżeczka
oliwa z oliwek około 1/5 , max 1/4 szklanki (jeśli nie mamy oliwy z oliwek to 3-4 łyżki zwykłego oleju)
dodatki wrzucamy
Komentarz usunięty przez moderatora