Gotuj z Wykopem: MAKOWIEC znany też jako drożdżowa strucla makowa
Tuż przed Świętami- przepis na makowiec. Właśnie wyciągam z piekarnika :)
kasiknocheinmal z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 46
Tuż przed Świętami- przepis na makowiec. Właśnie wyciągam z piekarnika :)
kasiknocheinmal z
Komentarze (46)
najlepsze
Niepierwszy mój wykop z cyklu GzW- tylko "Diobła" i buźkę z ciasta pokazuję, jeszcze mi życie miłe.
Dzięki ;) Spróbować można, tym bardziej, że podobno masz ochotę iść do kuchni i piec- nic prostszego ;) W drożdżowym największy problem jest z odpowiednią konsystencją i tym, że niektórzy od razu dodają całą mąkę, a dopiero później tłuszcz- takie coś się naprawdę ciężko wyrabia. Przy wersji pół mąki, mleko, tłuszcz, dopiero później reszta, wszystkie składniki się łatwiej łączą i przy okazji nie trzeba wkładać w to aż tyle
Maaamo, no ale kawałeczek chyba mogę sprawdzić czy dobry?
Wygląda naprawdę bajkowo :)
Właśnie skończyłem konsumować cieplutki makowiec, rewelacja, nie wyobrażam sobie, aby można było czekać, aż ostygnie. drugi poczeka do rana.
A co do samego rośnięcia to ja stawiam plastikową miskę z ciastem przykrytą ściereczką na garnku z mocno ciepłą wodą.:)
Od lat tak robię i ciasto rośnie jak szalone.:)
A pięściami nie wiem- ja to łyżką drewnianą delikatnie, szkoda mi męczyć drożdże. Ale jak działa to ok :P
A co do lukru to można także u góry posypać orzechami na lukier wtedy mamy pewność że każdemu trafi się orzeszek.
Z orzechami, nie tylko na wierzchu, jest robiony dla brata- nie cierpi maku ;)
A uwaga o pieczeniu na dużej blaszce bardzo słuszna, zapomniałam o tym trochę, bo zawsze do keksówek wkładam.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Nie będzie się błyszczał, tylko taka różnica, smakowej żadnej. Jeśli akceptujesz lukier, a zależy Ci na jego wyglądzie to pomaziaj go lukrem i nikt nie zauważy nawet ;)
Do wersji testowej, to nawet dobrze się stało- przynajmniej nie ryzykowałeś większej ilości ciasta. Ale myślę, że będziesz zadowolony, ciasto jako ciasto (bo masa to wiadomo) smak ma bardzo (jak dla mnie) fajny, delikatnie drożdżowy, puszysty, leciutki.