A tak serio to pojęcia nie mam- takiego spaghetti nie robiłam nigdy, więc nawet nie do końca wiem jak ma smakować- mogę co najwyżej wyobrazić sobie na podstawie składników. Robię głównie bolognese, carbonara albo tuńczyk+pomidorowe okolice. Za to może szanowny Autor niech spróbuje świeże zioła zamiast suszonych (tak wywnioskowałam z tego, że prowansalskie, bo z reguły pakietu suszonych ludzie używają)? Chyba nic nie wymyślę
Bazylia i tymianek na pewno- podstawa jak chodzi o potrawy nawiązujące chociaż do Włoch. Po kilka listków posiekanych dodaj. W mniejszej ilości na pewno rozmaryn z majerankiem też może pomóc, testowo możesz spróbować dorzucić to, co często jest w mieszankach, tylko też świeże- miętę pieprzową, szałwię. Ale tak, jak piszę- pojęcia nie mam, bazuję jedynie na wyczuciu ;) Nawet jeśli się okaże, że to nie to, to świeże zioła
@Tutonic: Troche po składnikach mi na dobry sos nie wygląda. Za dużo różnych smaków przypraw.
Przede wszystkim nie ma świeżej bazylii która jest podstawą prawie każdej włoskiej potrawy. Do tego z pomidorów zrób pastę zanim zaczniesz dusić(oczywiście wcześniej muszą być sparzone i obrane ze skórki) i dodawaj je prawie na samym końcu gdy cebulka się już zeszkli. Potem wszelkie przyprawy i podgrzewasz. Jeszcze trochę koncentratu pomidorowego by zagęścić wszystko. Pietruszki
@Tutonic: bez wody, skorek i bez gniazd nasiennych. sam miazsz. poza tym podejrzewam ze problem jest tez z odmiana pomidorow. Uzywasz oliwy czy produktu oliwopodobnego - np mieszanki? i zdecydowanie to co mowila @kasiknocheinmal - swieze przyprawy.
@feniks79: Oregano też. Sycylijski sos to najprostszy ze sosów wiec też nie można dodawać tyle przypraw i dodatków ile dodaje autor. Pasta pomidorowa, oregano, bazylia, sól, pieprz, jeśli była cebula w oryginale który jadł pytający to podsmażona cebula, jeśli wyjdzie za rzadki to trochę koncentratu pomidorowego. Wszystko zagotować i już.
Komentarze (79)
najlepsze
jesteś pewien że chcesz wysłać do niego swoją babcie?
A tego cukru wsypać rozumiem przed mieleniem pomidorów?
Lizus ;)
A tak serio to pojęcia nie mam- takiego spaghetti nie robiłam nigdy, więc nawet nie do końca wiem jak ma smakować- mogę co najwyżej wyobrazić sobie na podstawie składników. Robię głównie bolognese, carbonara albo tuńczyk+pomidorowe okolice. Za to może szanowny Autor niech spróbuje świeże zioła zamiast suszonych (tak wywnioskowałam z tego, że prowansalskie, bo z reguły pakietu suszonych ludzie używają)? Chyba nic nie wymyślę
Bazylia i tymianek na pewno- podstawa jak chodzi o potrawy nawiązujące chociaż do Włoch. Po kilka listków posiekanych dodaj. W mniejszej ilości na pewno rozmaryn z majerankiem też może pomóc, testowo możesz spróbować dorzucić to, co często jest w mieszankach, tylko też świeże- miętę pieprzową, szałwię. Ale tak, jak piszę- pojęcia nie mam, bazuję jedynie na wyczuciu ;) Nawet jeśli się okaże, że to nie to, to świeże zioła
Przede wszystkim nie ma świeżej bazylii która jest podstawą prawie każdej włoskiej potrawy. Do tego z pomidorów zrób pastę zanim zaczniesz dusić(oczywiście wcześniej muszą być sparzone i obrane ze skórki) i dodawaj je prawie na samym końcu gdy cebulka się już zeszkli. Potem wszelkie przyprawy i podgrzewasz. Jeszcze trochę koncentratu pomidorowego by zagęścić wszystko. Pietruszki
Problemem jest również, zapach naszych, dojrzewających w zupełnie innym słońcu warzyw.