AMA - pracownik browaru
Witam. Od czterech lat pracuję dla jednego z największych browarów w kraju (co prawda sezonowo, ale zawsze :)). Zaczynałem na rozlewie, potem byłem na piwnicach (fermentacja + leżakownia), następnie na filtracji i na końcu na warzelni. Można powiedzieć, że trochę widziałem i myślę,...
![Del](https://wykop.pl/cdn/c0834752/fe55445aceb99c7dadad55ef4533e172c4d6c6794fb0f87ef2bce0c8f20ce8d4,q52.png)
- #
- #
- #
- #
- 120
Komentarze (118)
najlepsze
Zatem moje pytanie: Skąd bierzecie wodę do produkcji?
2. Czy butelki zwrotne myjecie a miejscu czy dostajecie juz czyste?
3. Co robicie z wytlokami / slodem jeczmiennym lub przenicznym po filtracji?
4. Czy macie muzeum, zwiedzanie fabryki?
5. Czy drozdze robicie sami czy kupujecie gotowe?
6. Czy robicie piwa exportowe, niedostepne w Polsce?
ad. 2: Myjemy. Tak dobrze to nie ma, żeby nam je ktoś mył.
ad. 3: Rolnicy bardzo chętnio to biorą.
ad. 4: Mamy.
ad. 5: Robimy sami, choć czasem zachodzi potrzeba kupienia nowych (np. żeby wymieszać populację). Wtedy kupuje się małą ilość i rozmnaża.
ad. 6: Nie. Wszystko co robimy można
Ile da się wynieś? Mocną was trzepią?
- Ile chcesz, jeżeli nie zależy Ci na pracy.
- Losowo przy wejściu na zakład i wyjściu, oraz kiedy ktoś ma podejrzenie, że piłeś i naśle na Ciebie ochronę.
- Raczej nic. Ja nie próbowałem. Naprawdę nie warto. Ryzyko złapania jest duże.
- Dość często. Mnie w ciągu ostatniego tygodnia sprawdzali 4 razy.
2. czy kupując drozsze piwo zyskuję na jakości, lepsze składniki? W zasadzie na czym oszczedza sie przy tanszych piwach?
ad. 2: W zasadzie można oszczędzać tylko na składnikach. Można inaczej mieszać proporcje cukru i słodu (cukier jest tańszy), albo korzystać ze słodu od innego, tańszego dostawcy.