AMA - pracownik browaru
Witam. Od czterech lat pracuję dla jednego z największych browarów w kraju (co prawda sezonowo, ale zawsze :)). Zaczynałem na rozlewie, potem byłem na piwnicach (fermentacja + leżakownia), następnie na filtracji i na końcu na warzelni. Można powiedzieć, że trochę widziałem i myślę,...
Del z- #
- #
- #
- #
- 120
Komentarze (118)
najlepsze
2. Jak dużo ludzi pracuje w browarze?
3. Jakiego wykształcenia wymagają na danym stanowisku?
4. Czy ktoś po szkole średniej może pracować w browarze? Jak tak to na jakim stanowisku?
5. Ile wynosi wynagrodzenie? Jak nie możesz podać konkretnie to chociaż przedział.
ad. 2: Nie wiem, ale po takiej kalkulacji na szybko, wychodzi mi jakieś 300 osób z ochroną włącznie (przedstawicieli handlowych nie wliczam, bo nie wiem ilu ich jest).
ad. 3: Na produkcji z reguły wystarczy średnie. Do administracji wiadomo: im wyżej, tym lepiej.
ad. 4: Może. Na produkcji są prawie same osoby ze średnim, od zwykłych aparatowych, przez wózkowych, na operatorach kończąc.
Chciałbym po prostu dowiedzieć się od człowieka z branży, który browar wg niego jest np. słaby jakościowo, bądź (słysząc o nim plotki) wiesz że w czasie produkcji robią coś, co po prostu razi po oczach i językach ;)
Dodam że miasto znajduje się blisko Bielska-Białej :D
2. W jaki sposób właściciel baru może chrzcić piwo? Otworzyć keg i dolać wody?
ad. 2: Instalacja w pubie to nie jest tylko wężyk z kega do kranika. Jest tam jeszcze wpięty trójnik po to, żeby całą instalacją czyścić. Z tego co słyszałem, to właśnie tamtędy barmani dolewają wodę. Z 50l kega można otrzymać więcej piwa. Pomijam fakt, że tak nie wolno, ale niektórzy właściciele pubów leją na to.