AMA - pracownik browaru
Witam. Od czterech lat pracuję dla jednego z największych browarów w kraju (co prawda sezonowo, ale zawsze :)). Zaczynałem na rozlewie, potem byłem na piwnicach (fermentacja + leżakownia), następnie na filtracji i na końcu na warzelni. Można powiedzieć, że trochę widziałem i myślę,...
Del z- #
- #
- #
- #
- 120
Komentarze (118)
najlepsze
Ad.3 Tak to prawda, masowe piwa z koncernow poddawane sa procesowi mikrofiltracji i oficjalnie nazywane sa niepasteryzowane.
Pakowane sa nawet do puszek, a termin do spozycia jest odlegly.
Ad.4 Pisal ze lubi swoje piwo, wnosze po tym ze gust ma kiepski i/lub zostal urobiony przez pracodawce :D
Ad.5 Wszelkich piw z duzych koncernow i kompani piwowarskich.
2Czy wszystkie największe browary produkują podobnie jakościowo?
3Czy do piwa jest dodawana żółć zwierzęca?
4Czy nie mogąc odpowiadać na pewne pytania mają one bardziej związek z marketingiem czy raczej z procesem produkcji co może negatywnie wpływać na nasze zdrowie?
5Dlaczego coraz częściej ma się niesamowitego kaca po piwach?
6Jakie piwo sam pijasz najczęściej?
ad. 2: Tu muszę się wypowiedzieć raczej jako konsument, bo ekspertem od jakości nie jestem (od tego są specjalni ludzie, zwani degustatorami). Ja uważam, że wszystkie działają na podobnym poziomie jakościowym.
ad. 3: Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie wiem skąd się wziął ten głupi mit. Jak ktoś Ci tak mówi, to mu nie wierz.
ad. 4: Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć. Chodzi ogólnie o to, że każda
2. Jeśli nie, czym w takim razie różnią się polskie piwa od czeskich? Czy koncerny na czymś oszczędzają (w taki sposób, że piwo nie jest do końca z chmielu i słodu itd)? Jakieś tanie zamienniki, chemia?
ad. 2: Pisałem tutaj o możliwej przyczynie obniżonej, wg niektórych, jakości piwa. Co do smaku to raczej z tego samego powodu. Może Czesi nie filtrują swojego piwa w takim stopniu jak Polacy. Who knows... Oni tego na
Czy sfrustrowani pracownicy leja do beczek ? ;)
Czy macie jakiś deputat ewentualnie zniżki na zakup piwa ?
Jak smakuje Ci piwo z browaru gdzie pracujesz ?
ad. 2: Nawet gdyby chcieli to nie mają jak. Tu masz KEG w przekroju. Nie da rady nijak tego otworzyć w żaden sposób.
ad. 3: Mamy. Pisałem o tym przy okazji pierwszego pytania.
ad. 4: Smakuje i to bardzo. Pijam dość często.
2. Ile trwa u was proces leżakowania piwa?
3. Ile litrów piwa dziennie opuszcza wasz browar?
ad. 2: Z reguły jakieś 10 dni.
ad. 3: Nie mogę odpowiedzieć z pewnych względów, oraz dlatego, że po prostu nie mam takich danych :(.
2. http://stara.alternatywa.com/modules.php?name=News&file=print&sid=1879 - jak mogło dojść do takiej sytuacji?
ad. 2: Prawdopodobnie kontroler pustych butelek ocipiał i nie wykrył ługu w butelce po myciu, a przed napełnieniem.
Dla mniej zorientowanych produkcja syropu a następnie rozcieńczanie (gorsza jakość większe tempo produkcji)
2. Czy stosujecie jakieś surowce nie słodowe?
3. Czy umiesz samemu uwarzyć piwo
3b. Czy w ogóle ktoś na produkcji umiał by samemu uwarzyć piwo w domowych warunkach czy jedynie ograniczają się do kontroli wskazań komputera co by piwo zawsze było identycznie beznadziejne.
4. W jakiej postaci używacie chmiel szyszki/granulat/ekstrakt?
5. Ulubiony gatunek piw
ad. 2: Chmiel i cukier. No i wodę oczywiście.
ad. 3: Nie próbowałem, ale się przymierzam do tego.
ad. 3b: Znam kilka osób, które robią sobie piwo w domu. Więc tak, umieją.
ad. 4: Granulat. Teraz z szyszek jest trochę nieopłacalnie (za dużo odpadów).
ad. 5: Lubię jasne lagery, pilsnery czeskie i pszeniczne (oraz drożdżowo-pszeniczne). Próbowałem niektórych ciemniejszych dostępnych w Polsce, ale
2. Ile kalorii na jedno piwo (0,5l)?
3.Czy to prawda, że w technologii produkcji piwa niepasteryzowanego stosuje się (mikro?)nanofiltrację?
I przez to praktycznie wiele się nie różnie od pasteryzowanego.
4. Gdybyś miał wybierać to wolałbyś piwo z browarów
ad. 2: Od około 150 do 250 kcal (w zależności od gatunku).
ad. 3: Nie produkujemy piwa niepasteryzowanego, więc nie wiem. Ale jaka by to nie była filtracja, raczej nie ma co konkurować z pasteryzacją jeżeli chodzi o wybijanie mikroorganizmów. Odfiltrować można tylko zanieczyszczenia fizykochemiczne.
ad. 4: Jeden pies.