Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiują ich pomysł
![](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_ccYeHlCBMEwrOwknOQmpHX6p7KBvhxR0,w300h194.jpg)
Choć branża piwowarska przechodzi w ostatnich latach lekki kryzys, prawdziwy renesans przeżywają małe regionalne browary. Klucz do sukcesu - piwa niepasteryzowane - chcą im wyrwać duże koncerny, które próbują podłączyć się pod te modę, często nawet upodabniając się do małych...
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 104
Komentarze (104)
najlepsze
- Zarzuty ze strony pana Jakubiaka, jakoby nasze piwa nie były niepasteryzowane, bo mają dłuższą datę przydatności do spożycia, są absurdalne. Poprzez mikrofiltrację niszczone są bakterie, piwo podlega destylacji, a nie jest podgrzewane, co umożliwi wydłużenie jego żywotności - twierdzi Popiel.
Z tego zdania by wynikało że celem pasteryzacji jest... podgrzanie piwa! Pani najwyraźniej zapomniała, że słowo "niepasteryzowane" oznacza w
ps. Kormoran Miodowy jak dla mnie wyborny - doskonałe połączenie miodu i piwa, polecam :)
"Carlsberg Polska wypuścił pierwsze piwa Kasztelan do sprzedaży już cztery lata temu. Początkowo piwo było dostępne tylko w okolicach Sierpca."
kasztelan jest znany w tamtejszym regionie od dużo dłuższego czasu, jeszcze zanim carlsberg przejął browar. no i niestety zrobił się taki jak reszta masowych browarów. czyli siki weroniki. niestety.
ale i tak wykop.
Moim zdaniem,jeśli ktoś chce się napić prawdziwego niepasteryzowanego,często nawet niefiltrowanego piwa,powinien odwiedzić jakiś browar restauracyjny,których pełno jest w Czechach
Zamiast zaprzestać pasteryzacji to przestali by lać spirytus do tego piwa.
Kto z was nie miał kaca po pięciu żubrach ?
Ale raczej ze względu na cenę niż jakiś wyborny smak. 1.75 zł
Kasztelan praktycznie nie posiada charakterystycznej goryczki, więc chmielu posiadać w składzie nie musi. W smaku przypomina dawno już zapomniane piwo EB, czyli piwo z wodą.
Posikałem sie ze śmiechu. Kto zatrudnił tego nieuka na stanowisku rzecznika prasowego? Destylacja piwa za pomocą mikrofiltracji. Bomba. To Kasztelan to piwo czy wódka, że
Natomiast Piwo przez duze "P" jest wazone kilka dni do tego musi fermentowac , lezakowac i dopiero mozna je ewentualnie pasteryzowac.
polecam sprawdzic takie browary jak : Czarnkow, Witnica, Ciechan, Kormoran , Konstancin.
Tam jeszcze warza piwa metoda tradycyjna. Ciekawe jak dlugo...
http://hansbeers.blogspot.com/
Czym właściwie jest piwo niepasteryzowane? To piwo tworzone tradycyjną metodą, tylko z naturalnych produktów, w związku z czym ma bardzo krótki czas przechowywania.
Co ma piernik do wiatraka? Pasteryzacja to metoda konserwacji a nie produkcji. Tak naprawdę ważne jest aby piwo dojrzewało przez miesiąc a nie w ciągu 1-2 dni. Sam napis "niepasteryzowane" to tylko chwyt marketingowy.
A juz najbardziej mnie bawi napis "tradycyjna receptura" na piwach robionych
Natomiast bardzo smakuje mi Kasztelan niepasteryzowany (koniecznie z butelki, puszkowane jest gorsze w smaku), świeży, lekki z posmakiem wody z wiejskiej studni.
Jak dla mnie to w żadnym stopniu nie przypomina niepasteryzowanego regionalnego piwa np. Żywego.
Z regionalnych polecam Koreb miodowy.