Kiszone ogórki są mętne i gazują? Najważniejsze błędy
![Kiszone ogórki są mętne i gazują? Najważniejsze błędy](https://wykop.pl/cdn/c3397993/6fb691bcd2a07f0355f89671dc861d9aab7cb160a08e6c930e84c8b856ec8f32,w300h194.jpg)
1. Zbyt duża ilość ogórków 2. Zła sól 3. Luźne ułożenie ogórków 4. Niedomyte słoiki. A kiszone ogórki to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również źródło cennych witamin i minerałów.
![Poludnik20](https://wykop.pl/cdn/c0834752/6c55acfaf40e3e263a01a18d450c46c04a0171845afa7aac5c3f55d5db35a02b,q52.png)
- #
- #
- #
- #
- #
- 18
- Odpowiedz
Komentarze (18)
najlepsze
@Poludnik20 Takie właśnie je lubię
Ten "artykół' to srogie p..e.
Ogórki należy układać jak najściślej bo i tak podczas kiszenia się kurczą a te ułożone ściślej będą twardsze po ukiszeniu. Ale twardość ogórków zależy przede wszystkimi od ogórków i tego jaki był rok mokry czy suchy oraz ile od zerwania kisimy ogórki. Gaz i tak ucieknie.
Sól jodowana nie wpływa na proces kiszenia. Dodatek jodu jest zaniedbywalny. Ważniejsze żeby wam ktoś drogowej jako niejodowanej nie sprzedał. Chodzi o coś innego. Jest takie coś jako "kosher salt" to sól niejodowana grubsza kiedyś jej podstawowa zaletą było to że była tańsza. Kiedyś sól była ogólnie droga, a w wodzie i tak się rozpuściła. Więc można było użyć gorszej jakościowo.
Czystośc słoików nie jest az tak kluczowa jeśli proces kiszenia się zacznie zdominuje szybko środowiskowypełniaja słoik powyżej poziomu wody CO2 nic tam nie wyrośnie.
Mętność oznacza że ogórki jeszcze pracują. Jak przestaną i postoją to się klarują a na
Paprykę w occie robię, robię też sałatki z kapusty z marhewką pietruszką selerem porem papryką i z ogórkami ppryką cebulą.
Tam miało byc ale ja mam dopracowane z suszonym. Ze świerzym pewnie tez by wyszlo
Natomiast chyba muszę spr do kiedy się paprykę ostrą wysiewa ;) ale chyba przeoczyłem
Jod w soli nie przeszkadza w kiszeniu. Związki jodu dodawane do soli są zupełnie obojętne dla bakterii odpowiedzialnych za fermentację.
Za to przeszkadza cyjanekżelaza (antyzbrylacz), w reakcji z kwasami powstaje z niego cyjanowodór (silna trucizna), do kiszenia należy używać sól bez antyzbrylacza.
- Luźne ułożenie ogórków: Upewnij się, że wszystkie ogórki są ciasno ułożone i zanurzone w zalewie.
Zdecydowaliby się..
Ogórki to fermentacja i do tego potrzebne są bakterie. I one musza się skądś wsiąść. Po prostu musza zdominować słoik.
Istotny jest mikrolkimat w domu podpowie że tam gdzie gospodyniom dobrze się zur kisił dobry cleb był pieczony zawsze dobrze wychodziła kapusta kiszona i ogórki bo to te same bakterie. To