Kiszone ogórki są mętne i gazują? Najważniejsze błędy
1. Zbyt duża ilość ogórków 2. Zła sól 3. Luźne ułożenie ogórków 4. Niedomyte słoiki. A kiszone ogórki to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również źródło cennych witamin i minerałów.
Poludnik20 z- #
- #
- #
- #
- #
- 18
- Odpowiedz
Komentarze (18)
najlepsze
@Poludnik20 Takie właśnie je lubię
Ten "artykół' to srogie p..e.
Ogórki należy układać jak najściślej bo i tak podczas kiszenia się kurczą a te ułożone ściślej będą twardsze po ukiszeniu. Ale twardość ogórków zależy przede wszystkimi od ogórków i tego jaki był rok mokry czy suchy oraz ile od zerwania kisimy ogórki. Gaz i tak ucieknie.
Sól jodowana nie wpływa na proces kiszenia. Dodatek jodu jest zaniedbywalny. Ważniejsze żeby wam ktoś drogowej jako niejodowanej
Paprykę w occie robię, robię też sałatki z kapusty z marhewką pietruszką selerem porem papryką i z ogórkami ppryką cebulą.
Tam miało byc ale ja mam dopracowane z suszonym. Ze świerzym pewnie tez by wyszlo
Natomiast chyba muszę spr do kiedy się paprykę ostrą wysiewa ;) ale chyba przeoczyłem
Jod w soli nie przeszkadza w kiszeniu. Związki jodu dodawane do soli są zupełnie obojętne dla bakterii odpowiedzialnych za fermentację.
Za to przeszkadza cyjanekżelaza (antyzbrylacz), w reakcji z kwasami powstaje z niego cyjanowodór (silna trucizna), do kiszenia należy używać sól bez antyzbrylacza.
- Luźne ułożenie ogórków: Upewnij się, że wszystkie ogórki są ciasno ułożone i zanurzone w zalewie.
Zdecydowaliby się..
Ogórki to fermentacja i do tego potrzebne są bakterie. I one musza się skądś wsiąść. Po prostu musza zdominować słoik.
Istotny jest mikrolkimat w domu podpowie że tam gdzie gospodyniom dobrze się zur kisił dobry cleb był pieczony zawsze dobrze wychodziła kapusta kiszona i ogórki bo to te same bakterie. To jest akurat
Jeżeli coś działa