Rynek piwa w Polsce kurczy się. Kolejne browary kończą działalność
Od 2020 roku obserwujemy zamknięcia małych rzemieślniczych browarów, a głosy w kuluarach wskazują, że w następnych miesiącach będą kolejne zamknięcia małych browarów - mówi Michał Sułkowski, autor bloga Kilka Słów o Piwie. Bloger w rozmowie z nami ocenił obecną sytuację na rynku piwa.
PortalSpozywczy z- #
- #
- #
- 318
Komentarze (318)
najlepsze
nie mówię że u nas dobrych nie ma ale płacić 15+ pln za piwo to mnie nie #!$%@?ło.
Jak ktoś pija tylko pilsy i duble/triple to faktycznie tak samo jak bittery i stouty na Wyspach. Jednak jeśli chodzi o całą resztę stylów to w Polsce jest już pod tym względem lepiej i ciekawiej niż w ww. plus dostęp do dobrych porterów bałtyckich i grodziskiego.
Ale wiesz, że morawskie wina są całkiem niezłe, a na Słowacji leży część regionu tokajskiego, gdzie produkuje się też tokaji aszu?
Południowa Słowacja jakby na to nie patrzeć to w praktyce Węgry.
Koszt zrobienia w domu 20 litrów piwa, takiego najbardziej typowego dla kraftów, czyli jakieś dobrej AIPA to minimum 100 zł.
Przy czym to tylko minimalne surowce. chcesz się pobawić z mniej popularnymi chmielami lub drożdżami to potrafi i o 50 lub i więcej zł. wzrosnąć. Te mniejsze krafrowe browary, do podobnych kosztów surowców za litr muszą jeszcze dodać to czego ja sobie
Wiadro z lejkiem i kranem 47zl (ale to jest na kilka nastawow)
Cukromierz 10zl (też na kilka)
Butelki (zbierasz po wypitych wcześniej ze sklepu)
Kapslownica 50zl
Koszt zrobienia piwa 23l:
Cukier 1kg ok 5-6zl + ok 1kg cukru później
Brewkit 55zl
Drożdże 5zl
Woda z kranu
Kapsle 6zl
Reduktor 3zl
Lacznie 78zl
Starczy na ok 44 butelek.
Nawet jak doliczysz te kapslownice itp to koszt jednej