Restauracje, cukiernie, piekarnie zamykają się. "Przybywajcie się pożegnać"
Nie zamknęli się w pandemii, ale zamykają się teraz. Mały biznes gastronomiczny znika w szybkim tempie. Restauracje, piekarnie i cukiernie wykańcza inflacja i wzrost cen energii. "Przybywajcie się pożegnać" – te słowa słychać i w dużych, i małych miastach.
P-v-E z- #
- #
- #
- #
- #
- 209
- Odpowiedz
Komentarze (209)
najlepsze
Co by nie mówić to teraz jakoś dużo osób nie siedzi na zdalnej, a jak siedzą to niewiele.
Oczywiście zaraz odezwą się ci co "u mnie w biurze siedzi połowa" ale Wasze biura nie są jedynymi klientami gastronomii. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co w tym dziwnego? Teraz właśnie płacą za sztuczne dotowanie biznesu podczas pandemii. Jak sprawdzałem jedną knajpę w moim mieście (16000 mieszkańców) to dostała 1 milion dofinansowania w czasie pandemii, gdzie tam nikt na oczy nigdy nie widział takiej kasy.
Wszędzie na świecie te małe „lokalne” knajpki, to interesy rodzinne, gdzie właściciel i cała rodzina stoi w kuchni, kelneruje i na koniec rozlicza biznes. A w PL? Weźmie taki jeden z drugim zatrudni studenciaków
@Raa_V: No i co chcesz? Słuszny kierunek ma nasza partja - wszystko powinno być panśtwowe :D Właśnie rozważają kupienie Żabki. Holding spożywczy już zrobili. Zdziwiony?
@editores: Ostatnio w 45 minut zrobiłem 9 placków, jeden placek na głowę. 2-3 minuty w piecu max. Na pewno spędzam mniej czasu przy pieczeniu niż np. spędziłbym w aucie jadąc w dużym mieście do pizzerii i czekał tam na pizzę grzebiąc w telefonie.
Przez dłuższa chwilę zastanawiałem się, czy nie pomyliłem zamówienia, bo nie mogłem znaleźć tam kurczaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poziom dan serwowanych w dostawie i ich
@user-agent-switcher: No, brawo. W końcu to ktoś napisał. Tylko że jak ja to samo mówiłem już rok temu to wszyscy się śmiali że głupoty gadam. Tymczasem jest tak że ten kryzys jest wywołany przez brak przezorności w wydatkowaniu pieniędzy grupki zadufanych w sobie idiotów.
Mam na myśli to że gdyby właściciele biznesów podchodzili do polityki wydatkowej z rozwagą, zamiast na zasadzie
@bullsh1t: Chętnie opowiem to jako pracownik