Kawa po wietnamsku - rodzaje, sposoby parzenia, przepisy
Kto z nas nie lubi zaczynać dnia od małej czarnej. Kawa nie bierze jeńców, kocha się ją albo nienawidzi. Wyjątkowa i mało znana jest u nas kawa z Wietnamu i wietnamski sposób parzenia kawy. Ma czekoladowe i orzechowe nuty i często podaje się ją z różnymi dodatkami. W tekście są też przepisy.
SzaloneWalizki z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 75
- Odpowiedz
Komentarze (75)
najlepsze
Znaczy taki drip po prostu? Przelew? Tylko z sitkiem, zamiast filtra?
Można by sądzić, że przy takim popycie wykształci się rynek speciality, ale co tam, im tańsza tym lepsza, piją to by nie spać, a nie by kosztować.
Co do opon to nimi nie palą, mają bardzo czyste powietrze, być może dlatego, że 75% kraju to las. Co ciekawe, to wciąż jednak palą torfem (tylko w elektrowniach/ciepłowniach, nie indywidualnie).
Rynek speciality porównuje do polskiego gdzie co chwilę byłem atakowany w dużym mieście informacjami o lokalnej palarni i kawiarni razem ze sprzedażą ziaren. W Finlandii nie zauważyłem niczego takiego.
Może ma to jakiś sens ale mi to wygląda na kompromis :( Lubię kawę, próbowałem różnej i w takich codziennych warunkach (dom/praca) nie znalazłem nic lepszego od ekspresu
większość plantacji na Płaskowyżu Centralnym to krzaki robusty
w skrócie: robusta jest dostępna na miejscu, przez co znacznie tańsza
W Wietnamie prażą ziarna kawy z kako i mielą grubą - stąd ten smak.
Do tego te cienkie, tanie aluminiowe tacki do robienia kawy - dla turystów ok spróbować ale ja bym z tego nie pił codziennie.
[Chociaż mam w domu do dostałem jeden
Chyba, że mówisz o kawach z górnej półki. Ale takie dostępne w marketach i tanich sieciowych kawiarniach to sztucznych syf
@mmk91: z aromatów które dodają do kawy...
tu akurat arabica, ale im więcej robusty - tym więcej "ulepszaczy"..
Komentarz usunięty przez moderatora
Pozdrawiam, z Wietnamu! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To, że lubimy arabikę nie wzięło się też znikąd. Sama robusta jest gorzka i jak dla mnie paskudna, dlatego palą ją na węgiel, a później dodają aromaty smakowe, nie wspominając o tłuszczach - czasami masło, a najczęściej tłuszcz palmowy.
Jak ktoś szuka nowych smaków - spoko, ale chce czystej prawdziwej kawy, to niestety nie tutaj.
ale wiadomo, że wszystko to kwestia smaku...
@SzaloneWalizki?
Oczywiście, że wit A
@szpila68i: o to ten film, Zielonogórskiej zajebistej ekipy filmowej^^