Pierwsza moja treść dodana w pokazywarce, więc bądźcie wyrozumiali :P<br /><br />Pizze się już przewijały, ale swoją polecam szczególnie, bo jest duuuuża, smaczna i prosta :D<br />Zatem, czego trzeba:<br /><br />Ciasto:<br />-3 szklanki mąki<br />-3/4 szklanki mleka<br />-pół kostki drożdży (tych 100g)<br />-2-3 łyżki oleju<br />-pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru<br /><br />Jak to ogarnąć?<br />Do 3/4szklani mleka wrzucić pół kostki drożdży i dobrze ze sobą wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól i olej, dolać mleko z drożdżami. Chwilę mieszać łyżką, żeby składniki dobrze się wymieszały. Potem wsadzić łapki do ciasta i się na nim wyżyć - im mocniej ugniecione, tym lepiej :D Polecam sposób mojej babci, czyli rzucanie ciastem o stół. Co jakiś czas lekko "nakrająć" ciasto nożem, jeśli pojawią się bąbelki - jest dobre! :D W teorii tego ciasta nie trzeba odstawiać do podrośnięcia, niemniej - polecam, będzie pulchniejsze. Wystarczy przykryć miskę ręcznikiem/ścierką, postawić w ciepłym miejscu i zabrać się za przygotowywanie reszty. Na tym etapie włączamy piekarnik na ok. 200stopni. W kwestii tego, co NA pizzę mieszać się nie będę, bo każdy lubi co innego... ale to jeszcze nie koniec przygody z ciastem :D<br /><br />Jak już podrośnie smarujemy blaszkę (polecam taką dużą, od piekarnika, choć blaszka do pieczenia również się nada) masłem/margaryną i posypujemy bułką tartą. Inny wariant - smarujemy blaszkę olejem, choć wersja z bułką jest smaczniejsza ;) <br />Ciasto można rozwałkować lub drzeć na kawałki i rozkładać na pizzy nieco rozciągając - jak kto woli. Ważne, żeby ciasto już na blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić na chwilę do piekarnika, żeby lekko się podpiekło (tak, tak, bez niczego!). Kiedy ciasto już lekko stwardnieje, wyciągamy i wtedy nakładamy to, co lubimy :D<br /><br />Ostatnio robiłyśmy z koleżanką pizzę z duuuużą ilośćią sera, pieczarkami, papryką, salami i cebulą, oto efekty:<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/1_SkbpiVVurWl0LHjnZr2pvsXPQGEs3j2F,wat600.jpg?author=nedira&auth=9ed786a6e4a56771ba56438ab477f9bd)
<br /><br />Smacznego! :)
Komentarze (121)
najlepsze
Ten przepis wygrywa jednak i jest całość od podstaw
@nedira: Mogłaś dorzucić jeszcze przepis na sos, bo on jest bardzo ważny w pizzy.
Dam wam swój, może się komuś przyda.
1. Bierzemy świeże pomidory, parzymy i obieramy. Leniwych odsyłam do Biedronki po pomidorki w puszce.
2. Jedną cebulę (mała/średnia) i jeden (duży) ząbek czosnku siekamy i wrzucamy do garnuszka. Garnuszek nie garnek! Dodajemy oleju, a cebula i czosnek się smażą. Gdy
Kiedyś na wykopie był przepis na bardzo dobrą pizze, która przygotowana w domu smakuje jak z pizzerii. Wbrew pozorom przepis bardzo prosty tyle, że autor jakoś go niechlujnie napisał i trzeba trochę to rozszyfrowywać:
http://www.wykop.pl/ramka/42088/przepis-na-pizze/.
Ups... wyprzedzili mnie;) niemniej jednak POLECAM
piwo z soczkiem też podobno przepyszne, ale prawdziwi smakosze tak nie zrobią. podobnie jest z pizzą.
zrób sobie :)
najlepsza