Pierwsza moja treść dodana w pokazywarce, więc bądźcie wyrozumiali :P<br /><br />Pizze się już przewijały, ale swoją polecam szczególnie, bo jest duuuuża, smaczna i prosta :D<br />Zatem, czego trzeba:<br /><br />Ciasto:<br />-3 szklanki mąki<br />-3/4 szklanki mleka<br />-pół kostki drożdży (tych 100g)<br />-2-3 łyżki oleju<br />-pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru<br /><br />Jak to ogarnąć?<br />Do 3/4szklani mleka wrzucić pół kostki drożdży i dobrze ze sobą wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól i olej, dolać mleko z drożdżami. Chwilę mieszać łyżką, żeby składniki dobrze się wymieszały. Potem wsadzić łapki do ciasta i się na nim wyżyć - im mocniej ugniecione, tym lepiej :D Polecam sposób mojej babci, czyli rzucanie ciastem o stół. Co jakiś czas lekko "nakrająć" ciasto nożem, jeśli pojawią się bąbelki - jest dobre! :D W teorii tego ciasta nie trzeba odstawiać do podrośnięcia, niemniej - polecam, będzie pulchniejsze. Wystarczy przykryć miskę ręcznikiem/ścierką, postawić w ciepłym miejscu i zabrać się za przygotowywanie reszty. Na tym etapie włączamy piekarnik na ok. 200stopni. W kwestii tego, co NA pizzę mieszać się nie będę, bo każdy lubi co innego... ale to jeszcze nie koniec przygody z ciastem :D<br /><br />Jak już podrośnie smarujemy blaszkę (polecam taką dużą, od piekarnika, choć blaszka do pieczenia również się nada) masłem/margaryną i posypujemy bułką tartą. Inny wariant - smarujemy blaszkę olejem, choć wersja z bułką jest smaczniejsza ;) <br />Ciasto można rozwałkować lub drzeć na kawałki i rozkładać na pizzy nieco rozciągając - jak kto woli. Ważne, żeby ciasto już na blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić na chwilę do piekarnika, żeby lekko się podpiekło (tak, tak, bez niczego!). Kiedy ciasto już lekko stwardnieje, wyciągamy i wtedy nakładamy to, co lubimy :D<br /><br />Ostatnio robiłyśmy z koleżanką pizzę z duuuużą ilośćią sera, pieczarkami, papryką, salami i cebulą, oto efekty:<br />
<br /><br />Smacznego! :)
Komentarze (121)
najlepsze
Mówisz o swoim nicku?
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki wody
-1/4-1/5 kostki drożdży(~20g?)
-około łyżeczki oleju
Jak to mówią w hameryce, gód inaf.
do pizzy woda plus 2 lyzki oliwy z oliwek