Jak wyewoluowała tolerancja laktozy?
Jeszcze 5000 lat temu prawie żaden dorosły człowiek nie mógł pić mleka krowiego bez trawiennych konsekwencji. Jak więc to możliwe, że dziś ponad 90 proc. osób europejskiego pochodzenia #!$%@? tolerancja laktozy? Naukowcy dowiedli, że tolerancja laktozy była efektem epidemii i okresów głodu
Takiseprzecietniak z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 218
- Odpowiedz
Komentarze (218)
najlepsze
Nie dość, że nie ma (żadnych problemów) to jeszcze dwa koty, potrafią wytrąbić prawie tyle co ja! Czyli 0,5 l dziennie!
@JaktologinniepoprawnyWTF: dodam jeszcze, ze mleko z krów Jersey ma śmietankę na górze, trochę jak w świeżym mleku. W UK mleko jest jedynie pasteryzowane a nie UHT wiec to tez lepsze dla mleka, zostaje więcej witamin itp
@dbcoop: to białka. W sumie białko jajka jest mało warte xD więc można z niego zrezygnować, bądź eksperymentować z jajkami eko. Ale tym prawdziwym "eko" od wujka/szwagra chłopa co to trzyma je na rzeczywistym wolnym wybiegu.
@dbcoop: Nabyta frankofobia.
ALE MÓGŁ JEŚĆ ZEPSUTE! Nadal w Azji są populacje z nietolerancją laktozy, które są pasterskie i korzystają z mleka bez problemu, bo mleka zespsutego do sera. Mongołowie, Tybetańczycy czy Kazachowie. Populacje silnie zależne kulturowo od Chin odziedziczyły trwałe kulturowe obrzydzenie do mleka i wolą jeść robale.
Kozie mleko też różni się od krowiego - jego białka są lepiej trawione i tolerowane. Ma też więcej witamin.
2. Używają jaków, krów, dzo, kóz i owiec.
@Trojden:
ja wiem że to nie wina naukowców tylko pismaka który spłodził ten artykuł ale każda zmiana ewolucyjna jest spowodowana warunkami w niszy ekologicznej - im ostrzejsze tym szybsza selekcja
a trudno sobie wyobrazić większa presję ewolucyjną niż głód i zaraza (może tylko wielkie koty z perspektywy Homo Sapiens)