Ile wody jest potrzebne do wyprodukowania bochenka chleba?
![Ile wody jest potrzebne do wyprodukowania bochenka chleba?](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_1665575986V7QN5lJY6po94AjVL5qMBx,w300h194.jpg)
Firma Bayer ogłosiła wyniki badania opinii społecznej przeprowadzonych w ramach projektu „Barometr Bayer 2022". Pytania były kierowane do grupy młodych Polaków w wieku 20-30 lat.
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 7
- Odpowiedz
Komentarze (7)
najlepsze
A potem produkcja. Woda idzie z rzeki i do rzeki po oczyszczeniu wraca.
Wody brakuje (gdzieś tam). To niby jak ja w Polsce zaoszczędzę wodę, to ona się na Sahelu magicznie pojawi?
Ktoś mi to wytłumaczy?
100 lat temu po Warcie pływały barki z węglem. Teraz to możesz na Warcie co najwyżej kaczki puszczać.
Przyjmijmy wydajność dla pszenicy 4000 kg z hektara (w rzeczywistości w przypadku ozimych można i lepiej, wartość trochę zaniżona, ale zaokrąglenie do 5t było by zawyżeniem z przesadą)
Mamy zatem wydajność 400g pszenicy z metra kwadratowego. Pieczemy z mąki w I gatunku (dla równego rachunku zawyżamy zużycie) czyli uzysk mamy 50% mąki z masy pszenicy, zakładamy że nie pieczemy z pełnego przemiału bo byśmy mieli 97% ani z II gatunku bo byśmy ok mieli 70% (do 72 chyba dokładnie wg normy, ale z 20 lat w młynie nie byłem).
Zakładamy masę bochenka na 1.2 kilo po wypieku. Przyjmijmy że wchodzi w to sama mąka 1.2 kg (zawyżamy zużycie) i jeszcze 0,5 l wody.
ślad węglowy im nie przeszkadza? zdają sobie sprawę, jaki ślad generuje smartfon i jego bateria?