@SeroMaczo: firma która je produkuje jest jedną z większych w świecie, w przeciwieństwie do Seby i Arka produkujacych w warunkach quasi hobbystycznych jakieś krafty. Czyli faktycznie zagadka
Klasyk urban legend mówi, ze Polacy sie oburza (i wyjda z letargu pisowskiego), tylko wtedy kiedy zabraknie wodki i kielbasy. tak samo jak ruskie obalily cara, bo wodki we wiosce nie bylo, ale slyszeli ze na zamku cara jest. Dokladnie taki sam czeka na. PiS moze pokonac tylko i wylacznie drozyzna. Nie te afery warte miliardy zlotych, nie to obrzydzanie ludziom zycia, wtykanie ksiedza w kazda dziure, odbieranie godnosci, gonienie ludzi podatkami
#!$%@?, już się przygotowałem na to że będę w domu kominkiem dogrzewał, robię przetwory żeby mieć co jeść na zimę, a teraz jeszcze trzeba będzie stanąć i piwko sobie uwarzyć bo nie będzie innego. #!$%@? czasy.
Dla gospodarki i pracowników to oczywiście nie są wspaniałe wieści, ale... prawdziwego piwa się nie gazuje. CO2 używa się do nagazowania koncentratu rozrzedzanego wodą. Czyli najniższa półka typu Harnasie czy Carlsberg może być ciężej dostępna, ale już mniejsze browary i krafty CO2 zwyczajnie nie potrzebują. Jak zwykle, kryzysy najmocniej uderzają w najbiedniejszych ( ͡°͜ʖ͡°)
Dwutlenek węglą wcale nie jest niezbędny przy produkcji piwa. Oni po prostu go używają do gazowania piwa ale są naturalne sposoby z których koncerny nie korzystają.
Czas robić zapasy surowców do warzenia własnego piwa. Sam proces jest dość żmudny i upierdliwy, trzeba poświęcić kilka godzin na jedną warkę, jednakże bez większych problemów można się tego nauczyć, przynajmniej wiadomo, co się pije i jest to wysokiej jakości za bardzo przyzwoitą cenę. Polecam, w ciągu ostatnich kilku lat nawarzyłem kilkaset litrów własnego piwka, każde jedyne w swoim rodzaju i naprawdę pyszne.
Czuję, że nadchodzą czasy, gdy zwykły koncerniak będzie kosztował
@sceptre: Ale masz piwo niepasteryzowane Jak zrobisz pasteryzacją sam cukier nic nie da. Jak nie zrobisz to masz CO2, ale piwo będzie w sklepie za 4 tygodnie, a gdzieś te granaty trzeba trzymać co zwiększy koszty.
Komentarze (553)
najlepsze
@SzwagierPrezydenta: Lepsze produkty zawsze robią firmy goniące a nie będące na szczycie.
DZIĘKI BOGU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czuję, że nadchodzą czasy, gdy zwykły koncerniak będzie kosztował
Jak zrobisz pasteryzacją sam cukier nic nie da. Jak nie zrobisz to masz CO2, ale piwo będzie w sklepie za 4 tygodnie, a gdzieś te granaty trzeba trzymać co zwiększy koszty.
Technologie wychwytywania CO2 z powietrza są nieopłacalne.