Nigella Lawson poleca polski smalec
Tym razem żadne wykwintne danie, apetyczne ciasto ani egzotyczna potrawa nie stały się tematem przewodnim wpisu Nigelli Lawson w mediach społecznościowych. Ceniona autorka książek kulinarnych zwróciła uwagę na smalec. Na Facebooku i Instagramie Lawson zamieściła zdjęcie 200-gramowej...
aucher z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 10
Komentarze (10)
najlepsze
tzn ogórki zawsze są dobre ale do smalcu to mnie nie wzruszają
Słonina
surowe podgardle
cebula
duże kwaśne jabłko - najlepiej szara reneta
Słoninę i podgardle pokroić w kostkę, wytopić do jasnych skwarków. Dorzucam wtedy pokrojoną cebulę - jak kto woli, w kostkę, półplasterki, piórka i ucieram na grubych oczkach jabłko, ciągle mieszając. Gdy cebula jest jeszcze biała, wyłączam - dojdzie przy stygnięciu. Uwaga, kipi gdy wrzucamy cebulę i jabłko.
Przestygnięty do kamionki i ostudzić. Może stać do dwóch tygodni w