Prosty sposób na masło klarowane domowej roboty
Chciałbym pokazać Wam mój sposób, jak zrobić sobie masło klarowane w 20 minut
dyniel z- #
- #
- #
- #
- #
- 97
- Odpowiedz
Chciałbym pokazać Wam mój sposób, jak zrobić sobie masło klarowane w 20 minut
dyniel zMasło klarowane jest jednym z najlepszych tłuszczy do smażenia. Może nie ma tak wysokiej temperatury dymienia, jak smalec, za to smakuje o wiele lepiej.
Wiadomo, cholesterol itp, ale ten tekst będzie dla tych, którzy na to nie zważają i chcą zrobić swoje masło klarowane. Rybka smażona na takim maśle jest dużo smaczniejsza, niż na oleju.
Sam w domu smażę tylko na oleju ryżowym, bądź właśnie na maśle klarowanym.
Kiedyś kupowałem gotowe, ale potem zacząłem klarować masło samemu. Jak się zaraz przekonacie, to wcale nie jest trudne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiadomo, że człowiek w poszukiwaniu wiedzy trafia przede wszystkim na YouTube, ale to, co ludziska tam wyprawiają robiąc masło klarowane wołało o pomstę do nieba. Najczęściej spotykaną metodą było mocne podgrzewanie masła, aż szumowiny (białko) wypłyną na powierzchnię, po czym zbieranie tego łyżką z powierzchni.
To nie dla mnie, postanowiłem zrobić po swojemu. Na pewno nie jestem pierwszym, który tak robi, ale nie mogłem znaleźć instrukcji, więc postanowiłem zrobić ją sam.
Moja metoda sprowadza się do powolnego ogrzewania kostki masła, aż tłuszcz oddzieli się od białka, po czym odlaniu tłuszczu do osobnego pojemnika.
Krok po kroku na mojej płycie elektrycznej:
włączam płytę na poziom 2
Jak widać, masło roztapia się powoli, a białko zostaje na dnie
Po kilku minutach kostka jest prawie roztopiona
Palnik już wyłączyłem, resztka kostki sobie "dochodzi"
Masełko mamy ładnie roztopione, można zlewać
Tyle mniej więcej zostaje po zlaniu:
A tak to wygląda w pojemniczku, czystość na pewno grubo ponad 99%:
Powyżej przedstawiłem proces w sytuacji idealnej: płyta elektryczna, odpowiednie masło, powolne rozgrzewanie
Co jednak, jeśli czegoś nam zabraknie? Nie zawsze niestety jest tak różowo. Zacznę od masła:
Na samym początku pragnę podkreślić,że używam tylko prawdziwego masła, żadne masmixy ani tego typu wynalazki nie wchodzą w grę. Mimo tego, w niektórych przypadkach białko już na początku roztapiania nie chciało opaść na dno, lecz pływało sobie radośnie na powierzchni. W takim przypadku kostka szła na straty, na przyszłość wiedziałem, żeby danej marki unikać.
Nie podpowiem Wam, które marki się nadają, bo kupuję masło w Belgii lub Niemczech, a tutaj jedyną marką, która jest również w Polsce, jest Kerrygold (nadaje się do klarowanego, ale nie w normalnej cenie, bo jest strasznie drogie). W każdym bądź razie kauflandowskie Deutsche Markenbutter lub masło z Albert Heijn nadaje się znakomicie.
Kolejna sprawa: masła nie wolno przegrzać, bo białko wypłynie na powierzchnię, wtedy trzeba zbierać i nie ma szans na tak dużą czystość.
No i najważniejsza sprawa: rodzaj płyty.
Próbowałem zrobić masło klarowane na kuchence gazowej i nie było szans, żeby się udało. Nie próbowałem na indukcyjnej, ale podejrzewam, że nawet na niższych stopniach może być równie agresywna, co gaz i też może nie wyjść. Dlatego wymyśliłem inny sposób dla tych, którzy gotują na gazie, bądź indukcji. Oto on:
Aby "zmiękczyć" przekazywanie ciepła, używamy dodatkowego garnka z wodą, który stawiamy na palniku. Tym razem ustawiłem grzanie gdzieś pośrodku, koło 5 poziomu, ważne, żeby się agresywnie nie gotowało:
Do niego wkładamy nasz mały garnuszek z kostką masła:
Masło zaczyna się roztapiać:
Kilka minut później
Z ciekawości postanowiłem sprawdzić temperaturę wody
Prawie gotowe, można wyłączyć grzanie
Efekt końcowy:
Białko po zlaniu tłuszczu:
Zlane masło klarowane:
W tym przypadku już nie wyszło tak ładnie, ale nadal czystość jest dużo większa, niż w przypadku zbierania białka z powierzchni.
Mam nadzieję, że komuś się przyda. Smacznego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarze (97)
najlepsze
@donjon: ejejejej kolego, ale od solnika to Ty się odstosunkuj, co?
Komentarz usunięty przez moderatora
Co prawda ja kupuję klarowanego gotowca ale na awaryjne sytuacje będzie jak znalazł. Dzięki :)
@terravar: Pewnie lobby margarynowe ;) albo olejowe
@dyniel powinien polecieć zakop, za informację nieprawdziwą... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ghi