Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko243
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin

362

Prosty sposób na masło klarowane domowej roboty

Prosty sposób na masło klarowane domowej roboty

Chciałbym pokazać Wam mój sposób, jak zrobić sobie masło klarowane w 20 minut

dyniel
dyniel
z
wykop.pl
dodany: 21.12.2020, 19:39:14
  • #
    gotujzwykopem
  • #
    gotowanie
  • #
    kuchnia
  • #
    ciekawostki
  • #
    jedzenie
  • 97
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Masło klarowane jest jednym z najlepszych tłuszczy do smażenia. Może nie ma tak wysokiej temperatury dymienia, jak smalec, za to smakuje o wiele lepiej.

Wiadomo, cholesterol itp, ale ten tekst będzie dla tych, którzy na to nie zważają i chcą zrobić swoje masło klarowane. Rybka smażona na takim maśle jest dużo smaczniejsza, niż na oleju.


Sam w domu smażę tylko na oleju ryżowym, bądź właśnie na maśle klarowanym.


Kiedyś kupowałem gotowe, ale potem zacząłem klarować masło samemu. Jak się zaraz przekonacie, to wcale nie jest trudne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wiadomo, że człowiek w poszukiwaniu wiedzy trafia przede wszystkim na YouTube, ale to, co ludziska tam wyprawiają robiąc masło klarowane wołało o pomstę do nieba. Najczęściej spotykaną metodą było mocne podgrzewanie masła, aż szumowiny (białko) wypłyną na powierzchnię, po czym zbieranie tego łyżką z powierzchni.


To nie dla mnie, postanowiłem zrobić po swojemu. Na pewno nie jestem pierwszym, który tak robi, ale nie mogłem znaleźć instrukcji, więc postanowiłem zrobić ją sam.


Moja metoda sprowadza się do powolnego ogrzewania kostki masła, aż tłuszcz oddzieli się od białka, po czym odlaniu tłuszczu do osobnego pojemnika.


Krok po kroku na mojej płycie elektrycznej:


595831385967414741426378_1608577462voaGgzyl9CRvmcuXUbhQ9C.jpg



włączam płytę na poziom 2


595831385967414741426378_1608577541587y1dOr9ZqXihznlc0PhR.jpg


Jak widać, masło roztapia się powoli, a białko zostaje na dnie


595831385967414741426378_1608577623Ts1EcTM2be7O3lHIojKRrP.jpg


Po kilku minutach kostka jest prawie roztopiona


595831385967414741426378_1608577673NLx1gn0LbVJD7UxzemNFt0.jpg


Palnik już wyłączyłem, resztka kostki sobie "dochodzi"


595831385967414741426378_16085777210gSF1CzzvfmaLBipIIdQbg.jpg


Masełko mamy ładnie roztopione, można zlewać


595831385967414741426378_1608577760aWRgC8znyXRawloDHHQ2sN.jpg


Tyle mniej więcej zostaje po zlaniu:


595831385967414741426378_1608577822Iz4h8fiXn0JHONl8CnqRHt.jpg


A tak to wygląda w pojemniczku, czystość na pewno grubo ponad 99%:


595831385967414741426378_1608577855Nuecu7kEa83o6Bcs0zubMi.jpg


Powyżej przedstawiłem proces w sytuacji idealnej: płyta elektryczna, odpowiednie masło, powolne rozgrzewanie

Co jednak, jeśli czegoś nam zabraknie? Nie zawsze niestety jest tak różowo. Zacznę od masła:

Na samym początku pragnę podkreślić,że używam tylko prawdziwego masła, żadne masmixy ani tego typu wynalazki nie wchodzą w grę. Mimo tego, w niektórych przypadkach białko już na początku roztapiania nie chciało opaść na dno, lecz pływało sobie radośnie na powierzchni. W takim przypadku kostka szła na straty, na przyszłość wiedziałem, żeby danej marki unikać. 

Nie podpowiem Wam, które marki się nadają, bo kupuję masło w Belgii lub Niemczech, a tutaj jedyną marką, która jest również w Polsce, jest Kerrygold (nadaje się do klarowanego, ale nie w normalnej cenie, bo jest strasznie drogie). W każdym bądź razie kauflandowskie Deutsche Markenbutter lub masło z Albert Heijn nadaje się znakomicie.


Kolejna sprawa: masła nie wolno przegrzać, bo białko wypłynie na powierzchnię, wtedy trzeba zbierać i nie ma szans na tak dużą czystość.


No i najważniejsza sprawa: rodzaj płyty.

Próbowałem zrobić masło klarowane na kuchence gazowej i nie było szans, żeby się udało. Nie próbowałem na indukcyjnej, ale podejrzewam, że nawet na niższych stopniach może być równie agresywna, co gaz i też może nie wyjść. Dlatego wymyśliłem inny sposób dla tych, którzy gotują na gazie, bądź indukcji. Oto on:


Aby "zmiękczyć" przekazywanie ciepła, używamy dodatkowego garnka z wodą, który stawiamy na palniku. Tym razem ustawiłem grzanie gdzieś pośrodku, koło 5 poziomu, ważne, żeby się agresywnie nie gotowało:


595831385967414741426378_1608578840mdfvBr5ZJVQvOSImG5cRYy.jpg


Do niego wkładamy nasz mały garnuszek z kostką masła:


595831385967414741426378_1608578916k6ZlqLCu4l4lKiBh8APAxD.jpg


Masło zaczyna się roztapiać:


595831385967414741426378_1608579022JbRONHR9UuVuP6x4V9WQdj.jpg


Kilka minut później


595831385967414741426378_1608579055lzVpIAWuhiJGwJ0WkDgjbS.jpg


Z ciekawości postanowiłem sprawdzić temperaturę wody


595831385967414741426378_1608579090fJ7jPvLexK2cAIJNxWdn1i.jpg


Prawie gotowe, można wyłączyć grzanie


595831385967414741426378_1608579146y4QfjT4Kv3eYY4pgD4Wruz.jpg


Efekt końcowy:


595831385967414741426378_1608579187plbzY0Rjck3kLkoVRSzHAL.jpg



Białko po zlaniu tłuszczu:


595831385967414741426378_16085792140PwYMTFQvksEBjqtOT8K4Q.jpg


Zlane masło klarowane:


595831385967414741426378_16085792536E61fTE1EPSyFYld1U3PES.jpg


W tym przypadku już nie wyszło tak ładnie, ale nadal czystość jest dużo większa, niż w przypadku zbierania białka z powierzchni.

Mam nadzieję, że komuś się przyda. Smacznego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Komentarze (97)

najlepsze

d.....n
d.....n
konto usunięte 22.12.2020, 02:39:51
  • 160
@dyniel: czegoś tu nie rozumiem. serio wrzucasz przepis jak podgrzać kostkę masła? co następne? gotowanie wody? przecież to padaka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

doznanie
doznanie
22.12.2020, 08:29:47
  • 123
@donjon: ha niby gotowanie wody, a bez soli to nie smakuje
  • Odpowiedz
kompek
kompek
22.12.2020, 16:22:27
  • 28
gotowanie wody?


@donjon: ejejejej kolego, ale od solnika to Ty się odstosunkuj, co?
kompek - > gotowanie wody?

@donjon: ejejejej kolego, ale od solnika to Ty się odst...
  • Odpowiedz
henk
henk
21.12.2020, 23:24:20 via Wykop Mobilny (Android)
  • 96
Jak będziesz wrzucał przepis na wrzątek, to wołaj
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

dr_Acula
dr_Acula
22.12.2020, 16:29:57 via Wykop Mobilny (Android)
  • 29
@henk: wigilijny. Ten z solą.
  • Odpowiedz
KanalKulinarny
KanalKulinarny
21.12.2020, 21:30:25
  • 45

Komentarz usunięty przez moderatora

YogiYogi
YogiYogi
YogiYogi
21.12.2020, 19:43:01
  • 26
@dyniel Spoko technika :)
Co prawda ja kupuję klarowanego gotowca ale na awaryjne sytuacje będzie jak znalazł. Dzięki :)
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

dyniel
dyniel
Autor
21.12.2020, 19:43:50
  • 10
@YogiYogi: te półkilogramowe wiadra mi dość szybko zaczynały śmierdzieć, dlatego przeszedłem na swoje
  • Odpowiedz
YogiYogi
YogiYogi
YogiYogi
22.12.2020, 11:55:50
  • 16
Jakiś zlot botów minusujących czy co?


@terravar: Pewnie lobby margarynowe ;) albo olejowe
  • Odpowiedz
PanG
PanG
22.12.2020, 16:14:45 via Wykop Mobilny (Android)
  • 22
Przepis na poziomie MG78 xD
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

henk
henk
22.12.2020, 16:45:05 via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@PanG: ale naszego wykopowego ramseya to ty szanuj xD
  • Odpowiedz
k.....c
k.....c
konto usunięte 22.12.2020, 18:53:25
  • 4
@PanG: widzę że nie tylko ja tym gardzę XD
  • Odpowiedz
justypl
justypl
22.12.2020, 16:56:28
  • 11
Widzę, że sporo tu krytykujących... Ja dla odmiany podziękuję, bo albo kupowałam gotowe, albo metodę „zbierania” stosowałam. Nigdy nie googlowałam, jak je zrobić, ale spróbuję twojego sposobu i może częściej na klarowanym będę smażyła. Dzięki.
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

wodzik
wodzik
22.12.2020, 10:25:22
  • 7
jak smalec, za to smakuje o wiele lepiej.


@dyniel powinien polecieć zakop, za informację nieprawdziwą... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

kaef_v2
kaef_v2
22.12.2020, 17:48:36 via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
Wersja dla ludzi, którzy nie lubią się p-------ć: Roztapiasz, wstawiasz do lodówki, na następny dzień robisz dziurę w tłuszczu i zlewasz płyn, który zebrał się z dołu.
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

chef_r2r
chef_r2r
chef_r2r
22.12.2020, 16:07:30
  • 4
banal,film rzedu jak obrac pomarancze...
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

LuznyJohn
LuznyJohn
LuznyJohn
22.12.2020, 16:23:20
  • 0
@chef_r2r: Obranie pomarańczy jest bardziej skomplikowane.
  • Odpowiedz
LukaszZelezny
LukaszZelezny
22.12.2020, 02:46:21
  • 4
Widzę, że jesteś dumny ze swojego masła klarowanego. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że do Ghi użyłeś w masła w kostce? Przerost formy nad treścią. Ale przed kolegami będziesz szpanował jakie to ty (specjalnie z małej litery) masz masło klarowane. Może byś lepiej wykorzystał kostkę masła? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ghi
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

LuznyJohn
LuznyJohn
LuznyJohn
22.12.2020, 16:39:31
  • 5
@MobrayOswaldo: Bo masło to tłuszcz zwierzęcy geniuszu :)
  • Odpowiedz
M.....o
M.....o
konto usunięte 22.12.2020, 16:44:52
  • 0
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • Odpowiedz
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • Strona 1 z 3
  • >

Hity

tygodnia

Znalazł wojskowe dokumenty na działce. Policja przeszukała jego dom bez nakazu.
Znalazł wojskowe dokumenty na działce. Policja przeszukała jego dom bez nakazu.
2531
Facet opracował kamerę rejestrującą 2 miliardy FPS i nagrał ruch wiązki lasera
Facet opracował kamerę rejestrującą 2 miliardy FPS i nagrał ruch wiązki lasera
2453
Flippowanie uznane za działalość gospodarczą:)
Flippowanie uznane za działalość gospodarczą:)
2362
Atak kuriera DHL
Atak kuriera DHL
2421
Dość tej chorej zmiany czasu, tylko czas letni!
Dość tej chorej zmiany czasu, tylko czas letni!
2377
Pokaż więcej

Powiązane tagi

  • #jedzenie
  • #jedzzwykopem
  • #gotowanie
  • #foodporn
  • #gotujzmikroblogiem
  • #kuchnia
  • #gzw
  • #pieczzwykopem
  • #heheszki
  • #ciekawostki
  • #pytanie
  • #pizza
  • #obiad
  • #chwalesie
  • #dieta

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking