Czekolada, zielona herbata i winogrona hamują koronawirusa. Opublikowano badania
Komputerowe symulacje i badania in vitro wskazują, że znajdowane w niektórych produktach związki hamują proteazę niezbędną koronawirusowi SARS-CoV-2 do namnażania. Naukowcy wymieniają zieloną herbatę, kakao, gorzką czekoladę i winogrona odmiany...
polsatnews_pl z- #
- #
- #
- #
- 74
Komentarze (74)
najlepsze
Oczywiście mówimy o metodzie in-vitro a nie jedzeniu.
@rezoner: w takim razie, pewnie całkiem sporo innych rzeczy zabija wirusa. Domestos, sól, wrzątek, rażenie prądem.
szach mat normalni ludzie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
- Wyciąg z winogron bunga-bunga - 600zł za 30 kapsułek
- lewoskrętne ekologiczne kakao w promocyjnej cenie 250zł/30g
- zieloną herbatę z himalajskich stoków hodowaną z dala od sieci 5G - w promocji po 150zł za opakowanie
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Szczepionka już niepotrzebna.
Tak jak już wskazał @rezoner, „news” tyczy się badania in vitro (doi:10.3389/fpls.2020.601316).
Badanie przedstawia m.in. symulacje wiązania wybranych substancji, tj. flawonoidów, z białkiem proteazy SARS-CoV-2.
Nie ma to praktycznie żadnego przełożenia na rzeczywistość. Nie ma mowy o ekstrapolacji tego rodzaju wyników na efekty działania badanych związków u ludzi, in vivo, a co dopiero w warunkach klinicznych...
To badanie skierowane wyłącznie do kręgów naukowych, do ludzi w tym wyspecjalizowanych i potrafiących
"Producenci zielonej herbaty, gorzkiej csekolady, kakao i winogron odmiany x odnotowali straty z powodu covid19"
No co za przypadek!