Polski stół cenzurowany przez Brukselę? -...
Jeżeli Bruksela przyjmie system Nutri-Score, wówczas produkty sztandarowe dla polskiej tradycji kulinarnej, jak na przykład kabanosy, kiełbaski śląskie, ptasie mleczko czy sławne oscypki z Zakopanego dostaną najniższą ocenę: E na czerwonym tle. To groźne dla polskiej kuchni i polskich...
ptakdodo z- #
- #
- #
- #
- 192
Komentarze (192)
najlepsze
To ta tradycyjna kuchnia opiera się na takich kiepskich żywieniowo produktach, to już nie wina Unii.
Chyba że ktoś uważa że majonez zasługuje na wyższa ocenę żywieniową...
A tak przy okazji - NutriScore służy do porównywaniu produktów W
Ale poza tym
Korporacje protestują.
I korporacje prowadzą lobbing anty nutri. Czego przykładem jest ten artykuł... Tak tak.
FUD
Fear uncertainty doubt...
KLASYKA
Wyk0pek nie rozumie nowego przepisu unijnego ale dla pewności go krytykuje %
Na razie myślą nad jakimś system oznaczeń, a nie o tym, żeby wprowadzić właśnie ten.
Jak ktoś produkuje batony z solą drogową i tłuszczem palmowym, to nie wiem, na jakie dotacje może liczyć. I nie wiem, dlaczego miałoby mi zależeć na tym, żeby wspierać takiego Janusza. W Polsce jest od groma taniej i zdrowej żywności,
@LDevil: jakaś twoja fantazja, chyba jedyny produkt jaki przychodzi mi do głowy który faktycznie został zakazany to te śmieszne 100-watowe grzejniki które wkręcało się w lampę żeby ogrzać (i przy okazji doświetlić) pokój
Potrafisz tak z głowy znaleźć jakiś inny produkt który by zabroniła ta zła Unia?
Akurat dużo ludzi rezygnuje z coli, bo ta jest niezdrowa.
Komentarz usunięty przez moderatora
No to chyba tak niezbyt zdrowy ten ser:D
Dla człowieka najzdrowsze sa jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Co do tego, że umieszczenie literki na produkcie to "cenzurowanie" czegokolwiek - nie bądźmy śmieszni. Nie wiem czy klasy energetyczne wyrządziły aż taką szkodę produktom. Poza tym niech producenci się nie boją - większość ludzi nie czyta etykiet, a nawet jak - wątpię czy ich ruszy literka "E" na oscypku. Sam,
@henryk_kania: Ale tej pewności nie masz.