Dlaczego warto jeść kiszone warzywa?
Kiszone warzywa powinny zagościć na naszych stołach w okresie zimowym. Są bardziej wartościowe niż warzywa mrożone. Dzięki unikalnym wartościom odżywczym doskonale uzupełnią każdą dietę.
zaneta-zaneta z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 111
Komentarze (111)
najlepsze
Co za bzdura. Nie dość, że samo kiszenie 'zabija' witaminy, a zwłaszcza przy zalewaniu wrzątkiem weków, to same warzywa są kiepskim źródłem witamin.
1. Witamina C:
- dzienne zapotrzebowanie 80 mg
- kapusta [na 100g]: 36,6 mg
- kapusta kiszona: 14,0 mg
Reasumując: musisz zjeść dziennie ok. 200 g, żeby zaspokoić
Komentarz usunięty przez moderatora
@adasteBatory: Sorry , ale tego sie nie robi to jedna z najgorszych rzeczy które można w kiszeniu zrobić. Przegotowana woda oczywiście, ale o pokojowej temperaturze to jest podstawa kiszenia.