"W Polsce, gdy wykryje się nieprawidłowości w jedzeniu, zazwyczaj marka pozostaje dla konsumentów tajemnicą. W USA się nie cackają i ujawniono, w których napojach alkoholowych wykryto glifosat. Piwa:
@mrsomeone: kłóciłbym się z koniecznością czytnika kodów kreskowych. Poza tym - są klawiatury z czytnikiem zarówno na Androida, jak i na iOS, więc po prostu wyszukiwarka po kodach.
Podtrzymuję zrobienie strony i apki - uderzysz do wspomnianych organizacji?
Przecież tu chodzi o lobbing. Przez lata margaryna (ścierwo niesamowite) uchodziła za cacy, bo mityczny cholesterol. Masło natomiast choćbyś ubił sobie prosto z mleka od krówki to e złe i powoduje śmierć. Pare dekad minęło i "naukowcy", że nie masełło dobre mniam a margarynę to szatan ubija. Z cukrami i tłuszczami zwierzęcymi to samo. Ludzie to stado baranów które daje się wodzić za nos paru korpozjebom i lobbystom.
@Kokabiel: "Naukowcy" xDD skoro ty poważne przesłanki na temat zdrowotności czegokolwiek czerpiesz z "Pani Domu" to nie znaczy, że wszyscy tak robią xD
No trudno, żeby go nie było w śladowych ilościach skoro jest używany jako środek ochrony roślin. Jakiś czas temu podobna afera była w Niemczech. A wiecie dlaczego w Polsce nie stwierdzono glifosatu w piwie?
Alkohol w piwie czy winie jest tysiąc razy bardziej szkodliwy niż te kilka ppb glifosatu.
Alkohol w piwie czy winie jest tysiąc razy bardziej szkodliwy niż te kilka ppb glifosatu.
@Kosmiczny_byk: Nie sądzę. Po pierwsze nie uwierzę w obiektywne badania odnośnie glifosatu. Do niedawna był własnością Monsanto a ono słynęło z "dbałości o własny interes". Po drugie, myślę, że alkohol nie odkłada się tak w organizmie jak glifosat, pomimo spożywanych ilości.
@AdrianV91: Powoduje wady rozwojowe w drugim pokoleniu. U żab obserwuje się to po roku, u ludzi po 20 latach. Pozostaje tylko zwalić epidemię małogłowia na jakiś nie dający objawów wirus (ZIKA)
@PC86 jak zbadali ze u człowieka akurat gifolsat powoduje wady rozwojowe? Były badania u ludzi w sterylnych warunkach? Bo codziennie człowiek przyjmuje 1000 innych mutagenncyh i rakotwórczych rzeczy. Siedząc przy ognisku przyjmiesz tyle dioksyn, że gilfosat przy tym to pikuś.
rotfl. czyli wszsycy panikuja bo cos co moze byc rakotworcze jest w bardzo malych ilosciach znalezione, ale o tym ze alkohol jest rakotworczy (o innych chorobach nawet nie wspominajac) to juz sie zapomina?
@szymon_g: Tylko alkohol masz w wybranych produktach i decydujesz kupujesz czy nie. Glifosat występuje w warzywach, owocach, pieczywach, sokach, przetworach, czyli czymś co spożywamy codziennie nieświadomie.
Komentarze (123)
najlepsze
Piwa:
Tsingtao Beer: 49.7 ppb
Coors Light: 31.1 ppb
Miller Lite: 29.8 ppb
@EmDeCe: W wielu krajach rolnicy chcieliby powrotu dawnych tanich zdrowych naturalnych środków z rtęcią, ołowiem, lepikiem i arszenikiem
Komentarz usunięty przez moderatora
Podtrzymuję zrobienie strony i apki - uderzysz do wspomnianych organizacji?
Alkohol w piwie czy winie jest tysiąc razy bardziej szkodliwy niż te kilka ppb glifosatu.
@Kosmiczny_byk: Nie sądzę. Po pierwsze nie uwierzę w obiektywne badania odnośnie glifosatu. Do niedawna był własnością Monsanto a ono słynęło z "dbałości o własny interes". Po drugie, myślę, że alkohol nie odkłada się tak w organizmie jak glifosat, pomimo spożywanych ilości.
Komentarz usunięty przez moderatora
@izkYT: Ogłoś pod tagiem #wgw z jakimś dopiskiem na apetyt.
1 milion sekund to 11 dni. 1 miliard sekund to 33 lata.
alkoholu jest z 13% w winie
130000000 ppb
glifosatu zbadali 4.8 ppb-51.4 ppb, czyli max 0.00000514%
w
czyli wszsycy panikuja bo cos co moze byc rakotworcze jest w bardzo malych ilosciach znalezione, ale o tym ze alkohol jest rakotworczy (o innych chorobach nawet nie wspominajac) to juz sie zapomina?