Coraz więcej antybiotyków w polskim mięsie. Fatalny raport dla Polski
W ciągu ostatnich kilku lat, prawie o 30 proc. wzrosła sprzedaż środków przeciwbakteryjnych dla zwierząt gospodarskich - donosi Europejska Agencja Leków. Polska na tle Europy wypada tragicznie. Jesteśmy
MoneyPL z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 134
Komentarze (134)
najlepsze
https://www.nik.gov.pl/plik/id,18799,vp,21402.pdf
„nie ma nadzoru nad stosowaniem dodatków chemicznych w żywności, istniejący system nie gwarantuje bezpieczeństwa żywności ….organy odpowiedzialne za jej bezpieczeństwo oraz zdrowie publiczne dotychczas nie monitorowały, ani nie oceniały ryzyka związanego z kumulacją wielu dodatków w produktach spożywczych”.....pochodzących z różnych źródeł oraz ewentualnego działania synergicznego lub utajonego, a także możliwych (negatywnych) interakcji z innymi składnikami produktu oraz innymi składnikami
Poza tym to wielkie sieci
Co do bezpiecznego mięsa, to
https://www.rp.pl/Spoleczenstwo/303079903-Antybiotyki-w-miesie-Czy-zywnosc-jest-bezpieczna.html
I ważny cytat:
„System nadzoru nie może gwarantować, że mięso, które trafia do sprzedaży, jest bezpieczne dla zdrowia konsumentów" – alarmuje NIK.
Ale
Testuje to nie tylko producent ale także odbiorcy mięsa.
Tytuł jest informacją nieprawdziwą a wy łykacie ten tytuł który był tu już z 5 razy za każdym razem.
@detomastah: ...i dołoży ci trzy razy tyle tego, czego nie odfiltrował, a co odłożyło mu się w organizmie, ryby są doskonałym przykładem.
Komentarz usunięty przez moderatora
Albo ograniczcie spożycie mięsa.
@sildenafil:
ale da się z mniejszą iloscią antybiotyków
@sildenafil: Ale dużo więcej kosztuje schorowane bydło lub takie, które pada.