Tu moje cudo. Całkowity czas od wsypania drożdży do wyjęcia pizzy z piekarnika niecałe 2 godziny . Jestem całkowitym laikiem w kuchni ale pizza mi wychodzi.
Ale taguj to #gownopizza Koleś nie ma pojęcia, jak zrobić pizzę. I to jego nurzanie łap we wszystkim. Jak chcę coś zjeść, to nie czekam 24h z ciastem w lodówce. Bez jaj. ;-)
@M1r14mSh4d3: Ciasto które poleży będzie lepsze. Jeżeli chodzi o zanurzanie łap, to nie jestem zwolennikiem tego, ale temperatura w piecu zabije wszystkie bakterie.
Zwykłe ciasto na pizze, nie kładę go do oleju, moje ma troche inną strukturę, nie dodaję cukru, tylko sól. Ciasto czeka 2h później je ugniatam i 8h+, bez lodówki. Zwykły sos do pizzy, zamiast oregano dodaje bazylii. Dodatki losowo. Nie bawię się w kamienie i ciasto też ma losową grubość.
Przecież drożdże bez cukru nie zadziałają z taką mocą jaką powinny
@Kick_Ass: Mąka to 75% węglowodany, drożdże zadziałają. Koleś w filmie tłumaczy, że dodaje cukier żeby drożdże zastartowały już w wodzie, żeby mieć pewność że są żywe.
Komentarze (111)
najlepsze
źródło: comment_MyXlaMoVeRrV5TKe2diSfuYjKtcmfSrp.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
Koleś nie ma pojęcia, jak zrobić pizzę. I to jego nurzanie łap we wszystkim. Jak chcę coś zjeść, to nie czekam 24h z ciastem w lodówce. Bez jaj. ;-)
@Kick_Ass: Mąka to 75% węglowodany, drożdże zadziałają. Koleś w filmie tłumaczy, że dodaje cukier żeby drożdże zastartowały już w wodzie, żeby mieć pewność że są żywe.