Ekologiczna żywność zagrożeniem dla naszej planety?
Na Zachodzie z roku na rok znacząco rośnie liczba zwolenników ekologicznego jedzenia. Tymczasem produkcja bio-żywności ma o 50 procent większy wpływ na zmiany klimatyczne niż konwencjonalne uprawy, co bezpośrednio wpływa na rozwój efektu cieplarnianego – taką tezę postawili naukowcy ze Szwecji
Takiseprzecietniak z- #
- #
- #
- #
- #
- 6
Komentarze (6)
najlepsze
Dobre pytanie.
Czy żywność uprawiana tak jak robili to przodkowie 23 tysiące lat temu jest zagrożeniem dla naszej planety?
A może cykliczne zmiany klimatu (bo temat do tego się odnosi) oscylujące na przestrzeni tysiącleci wraz z aktywnością słońca są zagrożeniem dla planety? Meeeh... nope.
Jak z artykułu wynika, żywność uprawiana metodą tradycyjną (ekologiczną) wymaga faktycznie odrobinę większych nakładów pracy.
Tak, że zbiory z żywności ekologicznej są
No właśnie nie do końca. Po pierwsze: zarówno rolnictwo ekologiczne jak i konwencjonalne korzysta z pestycydów i nawozów, tylko lista tych dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym jest krótsza. Po drugie: dla konsumenta nie ma znaczenia ile produkt był "polewany" tylko ile resztek pestycydu (czy innych potencjalnie szkodliwych substancji, być może nawet produkowanych przez roślinę
bzdury