Ja się grzecznie zapytam co to k@#$% jest ? co to za breja ? kto to śmie nazywać jajecznicą ? Za dodanie octu należałoby odrąbać temu człowiekowi dłonie aby nigdy więcej nie gotował. Jak się nie umie gotować to się do kuchni nie wchodzi.
Na krystka, co to za herezja!!! To nie jest jajecznica, tylko koszmar kuchenny!!! Angielska kuchnia jest chyba najgorszą, z jaką miałam do czynienia. Najpierw zrobił breję z mlekiem i śmietaną, żeby na koniec polać ją octem i przypalonym masłem. No świetny pomysł milordzie!!! FUUUUUUUUUUUUUUUJ!!! Wynocha z tym. Zakop!!!
@julianna_cebulanna: dodajmy że angielska kuchnia dla pospólstwa jest najgorsza. Kiedyś oglądałem film z kucharzem Jej Królewskiej Mości, który pokazał przepis na jajecznicę jaką jada Królowa. Bardzo przypomina naszą i jest zupełnie różna od tej na filmie.
Sielanka. Ł. Gołębiowski pisze: „Z śmietany słodkiej, nieco mąki i jaj dodawszy, gotuje się litewska sielanka”. Gołębiowski pamiętał sielankę z czasów swej młodości na Pińszczyźnie i dlatego nazwał litewską. Rzeczywiście jednak była to potrawa znana w całej Polsce. Rozpytywane przez nas staruszki na Mazowszu, które pamiętały jeszcze koniec XVIII stulecia, uważały tak samo „sielankę” za dawną potrawę mazowiecką, ze śmietany kwaśnej
@adriansi: Masło z dodatkiem jajek - gdy w wieku 20 lat klepiesz bidę i chciałbyś mieć chociaż zawał :)
Przypomniało mi się, jak moja jamniczka wyciągnęła z torby kostkę masła i wpierniczyła całość, zanim ktokolwiek zdążył się zorientować. Kurła, jak taki mały piesek potrafi haftować...
Skoro go tak wzięło na bezczeszczenie starego, dobrego przepisu to aż dziwne, że na koniec rodzynków nie dorzucił...
@Nicolai: Ogólnie to nie ma jednego przepisu na jajecznicę. Tak tam robią jajecznicę, dodają mleko albo śmietanę. U nas ludzie robią na przykład z pomidorami, z pieczarkami. Ja robię ze smażoną kiełbasą i cebulą, do tego pieprz i przyprawa maggi. Ale muszą spróbować z tym mlekiem i śmietaną, może dobra taka.
Przyprawy występują w różnorodnych formach. Mogą to być owoce, jak w przypadku papryki czy pieprzu; korzenie, np. imbir; nasiona – musztarda, kora, np. cynamon, albo jak królowa przypraw - sól - minerał. Popularne są także sproszkowane warzywa funkcjonujące jako przyprawy, np.
Każdy ma swoją ulubioną wersję, wiadomo, więc nie będę krytykował, tym bardziej, że nie próbowałem. Ale ja to robię w ten sposób, że na maśle powoli ścinam białka, tak nie do końca i dopiero zaczynam mieszać i łamać żółtka. No i nie ścinam na suchar, bo jest obrzydliwa. Mi wychodzi taka ze smugami białego i żółtego. IMO o wiele lepsza w smaku od takiego kremu jajecznego. Szczypiorek, koperek i pietruszka też nie
@diogene: ale temu kamerzyście ręce bym odrąbał za ten zoom, ani ostrości nie trzyma, ani nie potrafi trafić w to co Gordon robi... Jak wtedy, kiedy wyciągał garnek - no ludzie, cały ekran lata, nie wiadomo co się dzieje, a wystarczyłoby ciut oddalić...
Komentarze (112)
najlepsze
Za dodanie octu należałoby odrąbać temu człowiekowi dłonie aby nigdy więcej nie gotował.
Jak się nie umie gotować to się do kuchni nie wchodzi.
Robienie jajecznicy trzeba obowiązkowo zacząć od podsmażenia wędzonego boczku - jajka i całą resztę daje się dopiero potem.
@julianna_cebulanna: @L3stko: https://pl.wikisource.org/wiki/Encyklopedia_staropolska/Sielanka
Przypomniało mi się, jak moja jamniczka wyciągnęła z torby kostkę masła i wpierniczyła całość, zanim ktokolwiek zdążył się zorientować.
Kurła, jak taki mały piesek potrafi haftować...
Komentarz usunięty przez moderatora
@Nicolai: Ogólnie to nie ma jednego przepisu na jajecznicę. Tak tam robią jajecznicę, dodają mleko albo śmietanę. U nas ludzie robią na przykład z pomidorami, z pieczarkami. Ja robię ze smażoną kiełbasą i cebulą, do tego pieprz i przyprawa maggi. Ale muszą spróbować z tym mlekiem i śmietaną, może dobra taka.
https://sjp.pwn.pl/sjp/przyprawa;2512452.html
https://www.kuchniaplus.pl/artykuly/ziola-i-przyprawy
Ale ja to robię w ten sposób, że na maśle powoli ścinam białka, tak nie do końca i dopiero zaczynam mieszać i łamać żółtka. No i nie ścinam na suchar, bo jest obrzydliwa. Mi wychodzi taka ze smugami białego i żółtego. IMO o wiele lepsza w smaku od takiego kremu jajecznego. Szczypiorek, koperek i pietruszka też nie
>mleko
nigdy
Tutaj jak się robi dobrą jajecznicę.