@fifny_szczun: ceny rogali na maśle w Poznaniu wahają się między 8 a 18 PLN (dużo zmiennych). Te na margarynie 11 listopada potrafią kosztować i 10 PLN za sztukę.
Problem nie jest w tym, że w certyfikacie jest margaryna, ale w tym, że nie ma masła. Mogłaby być zapisana alternatywa, dzięki czemu nie byłoby cyrków, że ktoś robi rogala z lepszej jakości produktów, a jego rogal nie jest uznawany za ten
@fifny_szczun: Bez przesady. Gdyby tylko zastąpić margarynę masłem to cena wzrosłaby tylko o około 2zł/kg (licząc 6zł za masło i 2zł za margarynę).
30-40zł za kilogram rogali to 8-10zł za rogala (ważą 250g a nie 180). Serio wolę napisać jeden wpis na wykopie i przeznaczyć #50groszyzawpis na coś lepszego i zdrowszego. Nikt nie #!$%@? rogali w ilościach jak pączków z biedry po 1zł. A cena w "innej piekarni"
@Owlosiaty-Dzik: ja MAm całe szczęście rodzinę dziewczyny w Poznaniu. Jak miałem 6 lat i mama wrócił z leczenia w okulistycznym w Poznaniu to przywiozła nam 3 rogale. Od tego czasu tworzyłem plan jak mieć do nich stały dostęp
Fajna akcja, co do Maciej je kilkukrotnie testowałem polecane przez tą osobę restauracje i niestety zupełnie się z jego zdaniem w większości nie zgadzam...
@Pepperek również tak uważam. Trafiłem na jego bloga jeszcze za czasów sprzed powstania kanału youtube i pierwszy zachwyt szybko mi przeszedł jak wypróbowałem kilka knajp nad którymi on piał z zachwytu, a które były w rzeczywistości co najwyżej przeciętne. Oczywiście gusta są różne ale akurat w jego przypadku zbyt często spotykam się z opiniami jak Twoja czy moja, więc chyba coś jest na rzeczy...
Każdy Rogal w Poznaniu smakuje inaczej. Na jednym są orzechy arachidowe na drugim włoskie . Jedne mają ciasto bardziej francuskie inne drożdżowe. Jeden ma dużo nadzienia w drugim więcej ciasta itd. I drażni mnie ,że ten Certyfikat który ma Poznaniu już większość cukierni, nie zobowiązuje do jakości jak już któryś cukiernik go otrzyma to nie słyszałem o tym aby go stracił ,a nie jeden powinien. Natomiast co do filmu zawsze znajdą się
@Wojenka84: pewnie dlatego żaden dotychczas spróbowany mi nie smakował. Jadłem 3 czy 4 razy i za każdym razem smakowało tandetnie. Obiecałem sobie, że więcej nie spróbuję ( ͡°ʖ̯͡°)
Jest margaryna i masa jajeczna bo robią to przemysłowo, sam certyfikat jest przyznany dla dużych cukierników, jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze :)
Komentarze (94)
najlepsze
a) wysłałem maila do cechu cukierników. I zgodnie z nim zaczynam tą nierówną walkę.
Problem nie jest w tym, że w certyfikacie jest margaryna, ale w tym, że nie ma masła. Mogłaby być zapisana alternatywa, dzięki czemu nie byłoby cyrków, że ktoś robi rogala z lepszej jakości produktów, a jego rogal nie jest uznawany za ten
30-40zł za kilogram rogali to 8-10zł za rogala (ważą 250g a nie 180). Serio wolę napisać jeden wpis na wykopie i przeznaczyć #50groszyzawpis na coś lepszego i zdrowszego. Nikt nie #!$%@? rogali w ilościach jak pączków z biedry po 1zł.
A cena w "innej piekarni"
Komentarz usunięty przez moderatora
Oczywiście gusta są różne ale akurat w jego przypadku zbyt często spotykam się z opiniami jak Twoja czy moja, więc chyba coś jest na rzeczy...
@Pepperek: potwierdzam i ja - gust kulinarny Maciej ma raczej przeciętny:|
@bosman1705: z fusów też wróżysz?
Komentarz usunięty przez moderatora