@glos_ze_zlewu: robisz z każdego przepisu na ciasto półfrancuskie. ja mam gdzieś przedrukowany z internetu. taki, że ciasto się zawija w folię, daje do lodówki na 2-3 godziny, wyciąga i wałkuje ponownie i znowu hyc do lodówki i tak 3 razy... ale adresu Ci nie powiem :(
@JudeMasonPolakozerca: nie chcesz wiedzieć jakiej konsystencji i koloru jest nadzienie bakaliowe, kiedy je wyciskam z rękawa cukierniczego na rogala.
Niedawno właśnie piekłem sobie takie rogale w domu, z masłem zamiast margaryny, migdałami zamiast orzechów i miodem zamiast części cukru i w porównaniu z kupionymi były znacznie lepsze, ale to też dosyć droga zabawa się z tego robi.
Być może w oryginalnej recepturze rzeczywiście było masło, ale przez te ponad 150 lat mogło to się zmienić i na przykład już twoja babka i wasi rodzice szamali rogale na margarynie. I pytanie wtedy które są tak na prawdę tradycyjne a które tylko hipsterskie.
@Litoslav No ale niestety nie od tego przepisu;p A wymyśliłem sobie że z tego przepisu zrobię o ile go dostane od kogoś;) Jak nie to będę kombinował heh
Komentarze (94)
najlepsze
w zeszłym roku zrobiłem biało-czerwone
a jeszcze nie wiem czy w tym roku będę robił
@JudeMasonPolakozerca: nie chcesz wiedzieć jakiej konsystencji i koloru jest nadzienie bakaliowe, kiedy je wyciskam z rękawa cukierniczego na rogala.
Wołam zainteresowanych xD
patrz, jaka jest lista składników: jak jest margaryna czy jakieś aromaty - unikaj, ale większość jest prawilnych ;)