nie wierzę (ʘ‿ʘ) najpierw nagonka na tłuszcz palmowy, bo to tłuszcze nasycone i samo zło, a zaraz później hurra, że smalec jest super, nieważne że prawie same tłuszcze nasycone (ʘ‿ʘ)
@matizlob: Czego się spodziewać w sytuacji, gdy wiedza naukowa (czy może raczej mainstreamowe jej ujęcie) na temat metabolizmu tłuszczów zatoczyła pełne koło w ostatnich 50 latach? Mamy dietetyków, którzy opierają się na zupełnie różnych zestawach wiedzy zależnych od tego kiedy ją zdobywali i czy mieli na tyle chęci by ją uaktualniać. Dodaj do tego prasę, która robi z wynikami badań to co zawsze, i masz piękny obraz współćzesnych opinii na temat
@matizlob: Olej palmowy wytłaczany tradycyjnie przez wieśniaków w rejonie Zatoki Gwinejskiej jest zdrowy, ma dużo karotenu (stąd czerwony kolor) oraz witamin i jest gęsty jak hmmm... dżem czy śmietana.
Z kolei olej pozyskiwany z wielohektarowych upraw z Azji, głównie z Malezji poddawany jest rafinacji i utwardzaniu by dłużej go przechowywać. Po tych procesach nie ma on nic wspólnego z olejem od afrykańskich wieśniaków.
@Miecz12: tak mi sie skojarzylo teraz z racji debilnych hasel reklamowych, ze zamiast odpowiedziec komus czy jestesmy ZA czy PRZECIW czemukolwiek, to bedziemy odpowiadali "w zmiennych proporcjach sie z toba zgadzam" :D
Z tymi tłuszczami to mamy obecnie wielki bałagan w głowach, dzięki takim publikacją jak ta. Po pierwsze wiele tłuszczy jest zdrowa i nawet bardzo zdrowa gdy nie zostały poddane obróbce cieplnej i jest podawany na zimno (sałatki). Olej rzepakowy i inne mogą być zdrowe gdy był wyciskany na zimno. Podobnie jest z olejem palmowym, który w swojej nieprzemysłowej formie jest olejem dobrym. Nie ma jako tako złych tłuszczy ale ważna jest wiedza
Jak czytam/słyszę, że naukowcy to...naukowcy tamto to aż żygać się chce. Pragnę przypomnieć, że naukowcy też przekonywali nas kilkadziesiąt lat temu, że margaryna to zdrowie i cała masa innych rzeczy które dziś rzekomo szkodzą.( ͡°͜ʖ͡°)
@Niestabilny: są miliony naukowców, jedni dobrzy i cenieni, inni beznadziejni, w gazetach piszą ciągle o tych beznadziejnych, bo to oni tworzą cały czas nowe hity, no bo kogo by interesowała informacja, że od 100 lat tłuszcze nasycone uznawane są przez najpoważniejsze instytucje badawcze za szkodliwe i nigdy się to nie zmieniło? to tak jakby nagle mówić, że naukowcy alarmują, że szczepienia powodują autyzm, albo, że ziemia jest płaska... co niestety pewnie
@westberlin: No w sumie masz racje, zalozmy ze dla zysku mordowalbym kazdego i wszystkich. Ale czy to dobre nastawienie? Tylko potwierdza teorie ze TVN to scierwo.
Panowie, zamiast czytać artykuły trzeba czytać badania ze zrozumieniem. Cholesterol egzogenny a endogenny to nie to samo. Cholesterol z pokarmu nie zwiększa poziomu cholesterolu endogennego. To, że wlejecie olej silnikowy do baku na paliwo nie oznacza, że wzrośnie jego poziom na bagnecie w silniku :)
Wcinam smalec, zwykłe masło, miksy śmietankowe, mas mixy z margaryną, co kolwiek dopadne i jakoś żyje bez problemów sercowych, flaki pracują normalnie, po prostu nie siedze na Dupie całe dnie i wszystko jest ok.
Komentarze (168)
najlepsze
@matizlob: Olej palmowy wytłaczany tradycyjnie przez wieśniaków w rejonie Zatoki Gwinejskiej jest zdrowy, ma dużo karotenu (stąd czerwony kolor) oraz witamin i jest gęsty jak hmmm... dżem czy śmietana.
Z kolei olej pozyskiwany z wielohektarowych upraw z Azji, głównie z Malezji poddawany jest rafinacji i utwardzaniu by dłużej go przechowywać. Po tych procesach nie ma on nic wspólnego z olejem od afrykańskich wieśniaków.
Pierwszy z brzegu
@Miecz12: tak mi sie skojarzylo teraz z racji debilnych hasel reklamowych, ze zamiast odpowiedziec komus czy jestesmy ZA czy PRZECIW czemukolwiek, to bedziemy odpowiadali "w zmiennych proporcjach sie z toba zgadzam" :D
@woytas: poczytaj o procedurze wyplukiwania oleju rzepakowego, nie ma nic wspolnego z wyciskaniem.
zdrowy tylko olej palmowy!