Moda na bycie "eko" to wprowadzający w błąd chwyt marketingowy
![Moda na bycie "eko" to wprowadzający w błąd chwyt marketingowy](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_oB4DykUqYpNjYg2jhU4lFxiFUSZKTdEw,w300h194.jpg)
Popularność mody na bycie eko rośnie. Coraz więcej produktów jest reklamowanych jako „ekologiczne”, „organiczne”, „bio”, „przyjazne środowisku” itp. Problem polega na tym, że moda ta wcale nie przekłada się ani na dobro naszego środowiska i przyrody ani na świadomość społeczeństwa.
![MalyBiolog](https://wykop.pl/cdn/c3397992/MalyBiolog_rNZ4pGyTju,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 74
Komentarze (74)
najlepsze
Kiedyś przypadkowo natrafiłem w internecie na jedną z tysięcy instagramowych dietetyczek i nutrionist. Nie wyróżniała się sztucznym uśmiechem ani sztucznym i nazbyt idealnym jedzeniem, bo to ma
Nie ważne czy jest tam napisane "bio-eco-diesel" czy "magiczna moc olejków".
To ma SPRZEDAĆ produkt.
Nie ma to wiele wspólnego z PRAWDZIWĄ ekologią - rozumianą jako ograniczenie eksploatacji przyrody.
W tym drugim wypadku należałoby dokonywać wyborów
np. może sie okazać że wiosną jabłka z nowej zelandii są bardziej eko niż polskie. Bo transport wychodzi taniej niż przechowywanie.
Oraz że syrop glukozowo-fruktozowy z kukurydzy
@qj0n: Chyba globalnego rzadu by to wymagało... Bo ZMUŚ ludzi aby tyle płacili...
Co za durny wniosek. A jak to inaczej zorganizować, gdy w sklepie samoobsługowym są produkty bio i nie-bio? Grawerować nr certyfikatu na każdej marchewce, żeby przy kasie można było poznać, co klient sobie zważył?
Przykładowo w niemieckich wyspecjalizowanych bio-marketach są wyłącznie warzywa z eko upraw i tam leżą luzem, sprzedawane
Badania z tego roku. Przy okazji polecam też inne filmiki z tego kanału.
Nie należy zapominać, że Eko i Bio to także przepisy dotyczące przetwórstwa. To właśnie ono jest odpowiedzialne za często fatalną jakość żywności. Rolnik dostarcza spoko świnkę, ale już na półkach mamy z niej wspaniałe parówki o składzie długim, jak kazania polskich księży. W rolnictwe ekologicznym nie można w ten sposób przetwarzać żywności.
Niemarnowanie zasobów bez sensu jest eko. To nie jest chwyt marketingowy. Szanowanie wody, energii i innych zasobów jest realnie korzystne dla wszystkich.
Ale nie ma tak od razu co robić paniki czy nagonki. Produkty eko muszą być droższe. Bo masz zamiast fast-food slow-food. Więcej czyjegoś czasu, więcej pracy, wyższe koszty. W efekcie
źródło: comment_xmQMMbY5K7RF7UJ0D9AgyNPU49AxvELN.jpg
Pobierz