Przepis na masło orzechowe - wychodzi 50% taniej niż w sklepie
Masło orzechowe to jedna z prostszych rzeczy jakie można zrobić w domowej wersji. Wystarczy garść orzechów, blender i 5 minut kręcenia. Smak, wygląd i inne właściwości co najmniej takie same jak ze sklepu. Pozostaje pytanie - kremowe czy z kawałkami orzechów?
passata z- #
- #
- 230
Komentarze (230)
najlepsze
Polecam podzielić jabłko na ćwiartki i na ćwiartkę kładziemy łyżkę masła - super deser.
Gdzies slyszalem, ze orzechy ziemne szybko sie 'psuja', tzn łapie je grzyb/plesn, kto wie moze juz te w sklepie sa nimi pokryte...
Juz lepiej jesc takie pistacje czy nerkowce, smaczniejsze i raczej bez grzyba, mniam
Jak kupujesz orzechy, najlepszy sort idzie do czekolad, potem do paczek i najwięcej syfu i środków zwalczających grzyba i pleśń ląduje w orzechach na wagę, leżących luzem.
Równie prosto jest zrobić samemu chałwę (podprażony sezam + miód), tahini (sam sezam), hummus (tahini + ciecierzyca). Mocny blender - fajna rzecz, ale ciężko taki znaleźć.
@LeftShift: chyba ciężko tani znaleźć a nie, że w ogóle. Można kupować sprzęt przeznaczony dla komercyjnej gastronomii który kosztuje krocie, ale jest niemal niezniszczalny :)
@LeftShift: akurat wracam do domu po trzech tygodniach, to nie będzie problemu z zebraniem wystarczającej ilości kurzu ( ͡° ͜ʖ ͡°)