Drodzy wykopowicze, wykopowiczki.
Mirabelki i mirki.
Bracia i siostry w przegrywie.
Na począku chciałbym Wam bardzo podziękować za miłe przyjęcie oraz ogromny odzew. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się czegoś takiego, jestem bardzo mile zaskoczony.
Tutaj możecie zapisać się na spamlistę, żebym mógł Was zawołać do następnego wpisu.
-------------------------------
|SPAM|SPAM|SPAM|SPAM|SPAM|SPAM|
KLIKNIJ ABY ZAPISAĆ SIĘ DO SPAMLISTY
|LISTA|LISTA|LISTA|LISTA|LISTA|
-------------------------------
Chciałbym na wstępie wyjaśnić, że doskonale zdaję sobie sprawę z tego, iż można gotować samemu - szybko i prosto.
Ale nie w tym celu został utworzony tag #eatmadick . Ten tag jest po to, żeby testować gotowe żarcie.
Ale ale... Obiecałem również, że od czasu do czasu - najpewniej co weekend - będę Wam podawać moje przepisy. I już jutro dostaniecie przepis na... A niech to będzie niespodzianka :) Na pewno będziecie zadowoleni. Będzie to dwudaniowy obiad... Robiony w jednym garnku :)
Postaram się nakręcić krótkie wideo jeśli chodzi o wyjaśnienie trudniejszych szczegółów... Ale to wszystko już jutro :)
A na dzisiaj....
Dzisiaj szef kuchni poleca:
NAZWA POTRAWY
Pierogi ruskie oraz pierogi z mięsem.
Jako, że nie będę robić oddzielnych wpisów na temat pierogów to te dwa dania polecą razem na patelnię, jednym rzutem.
Pierogi z mięsem kazdy zna. Są to kieszonki z ciasta wypełnione mięsem. A ruskie? Ruskie są wypełnione oszustwem i biedą :). Czyli głównie twarogiem, farszem ziemniaczanym oraz czasem kawałkami boczku. Pierogi ruskie z biedronki są wypełnione farszem ziemniaczanym, cebulą oraz tłuszczem wieprzowym :) Nie brzmi zachęcająco?
CENA/CENA ZA 100 GRAMÓW
4,29 zł za 400 gramów - czyli wychodzi 1,07 zł za 100 gramów. Cena po prostu rewelacyjna. Obiad za 4 złote? Me like it.
OCENA SMAKU [1-10]
Powiem szczerze, że pierogi z biedronki są czymś, czego nie wstydził bym się podać na stół dla gości i powiedzieć, że sam robiłem. Takich pierogów nie powstydziła by się moja babcia. Są bez porównania z żadnymi pierogami które kiedykolwiek kupiłem w sklepie. Czy to mrożone, czy na wagę w dziale z garmażerką.
Ja osobiście preferuję pierogi z patelni. Chrupiąca skórka, parujący środek. I nie jest to ważne, czy trafię na mięsnego czy ruskiego, za każdym gryzem czuję chrupiącą skórkę i smaczne wypełnienie.
Jedyne do czego mogę się przyczepić, to do małej ilości mięsa w mięsie. Z drugiej strony patrząc na skład tych pierogów - nie ma tutaj dużo chemii - co wiele osób zarzuciło przy testowaniu Cordon Bleu. Pierogi są bardzo "nauturalne". A ilość mięsa czy skład farszu... No nie można mieć wszystkiego przy gotowym produkcie w cenie niecałych 11 złotych za kilogram.
Na 10 nic nie zasługuje. Więc jeśli chodzi o smak to pierogi dostają w pełni zasłużone 9,5.
ILOŚĆ KALORII [w 100 gramach]
208 kcal, W24 B8,7 T8 pierogi z mięsem
165 kcal, W25 B5,7 T4,1 pierogi ruskie - można by rzecz, dietetyczne nawet ;)
CZAS PRZYGOTOWANIA
DZISIAJ NIE BYŁEM GŁODNY, WIĘC WZIĄŁEM PO JEDNYM PIROGU SPECJALNIE DLA WAS
DOCEŃCIE TO PROSZEM
Od wyjęcia patelni z szafki do nałożenia na talerz - jakieś 7-10 minut w zależności od stopnia wysmażenia i tego, czy gotujecie na gazie czy solgazie :D. Te pierogi będziecie mieli na talerzu szybciej, niż "turek" zdąży wam napluć do "ostrego na cienkim" podczas zawijania.
Nie no, kurła, żartowałem. Zrobiłem dwie paczki i je zeżarłem. Pyszne były (。◕‿‿◕。)
TRUDNOŚĆ PRZYGOTOWANIA [1-10]
No tutaj już mamy zapotrzebowanie na większy skill. Trzeba otworzyć opakowanie - ostrożnie! - rozgrzać tłuszcz na patelni - uwaga, może chlapać - no i je usmażyć. Także trudność daję 4/10.
Nie polecam wyjmowania pierogów ręką. Rękę trzeba trzymać dla innych pierogów.
PS. jeśli zapali Wam się tłuszcz, nie próbujcie go zgasić wodą. Po prostu zasypcie go łopatą piasku.
No co? Nie macie wiadra z piaskiem w kuchni? To nakryjcie kocem azbestowym. Tego też nie macie?
PS. Jutro wrzucę filmik jak uda mi się zmontować :D nie udało mi się zrobić kaboom.. Ale i tak będzie śmiesznie :D : D
Jeśli ktoś się boi chlapiącego tłuszczu - polecam przyrząd. Jest to płaska, druciana siatka o małych oczkach, prze którą tłuszcz nie chlapie.
Ja osobiście z niego nie korzystam bo co mnie nie zabije to mnie wzmocni.
W sumie z tego samego powodu nie chodzę na siłownię. Nie chodzenie na siłownię mnie nie zabije. Więc mnie wzmacnia. Czuję tą siłę od niechodzenia.
UWAGI KOŃCOWE
#wolnoscdlapierogownawykopie - nie mam nic do powiedzenia oprócz tego, że jest to danie idealne po względem smakowym, estetycznym, cenowym oraz czasowym.
OCENA KOŃCOWA
SORRY ZA TO, ŻE NIE ZDĄŻYŁEM KUCHNI OGARNĄĆ
Smak - 9,5/10
trudność przygotowania - 4/10
Czas przygotowania - 10+/10
Ogółem - 10-. Z czystym sumieniem muszę przyznać, że pierogi to po ... [niedługo się dowiecie :D] najlepsze danie z gotowców.
SMACZNEGO !
Obiecałem, że zjem cię na końcu? Kłamałem ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
! #pdk the simpsons
I pamiętajcie - EAT MA DICK :)
Komentarze (228)
najlepsze
Co #!$%@?? Zakop
Komentarz usunięty przez moderatora
@LibertyPrime: Na pewno kupił w sklepie.
Na alledrogo po 5,90 -> http://allegro.pl/sito-sitko-siatka-pokrywa-oslona-do-patelni-29cm-i6001042494.html
W pepco chyba są. Albo kauflu. Nie pamiętam już :)
W cywilizowanym świecie smaży się na maśle klarowanym. Jeśli w smaku nie czujesz różnicy między świeżym, wiejskim jajem a taką masą to właściwie też już nie mam pytań.