@paliwoda: kurcze, no zrób taki eksperyment, zobaczysz co się stanie. Odwróć garnek i postaw na ogniu, albo patelnię.
Ogólnie - teflon NIE jest dostosowany do ekstremalnie wysokich temperatur. Co innego powolne rozgrzewanie patelni, a co innego wystawienie go bezpośrednio na działanie płomienia. Producent zaleca, by nie był podgrzewany powyżej 260 stopni, podczas gdy płomień kuchenki przekracza 1000 stopni.
@paliwoda: Po prostu nie znam prawie nikogo, kto używa patelni żeliwnych. Ludzie rzucili się na teflon i przy nim zostali.
Żeliwna ma wytrzymałość na temperaturę w okolicach 1000 stopni, teflon powyżej 300 zaczyna się psuć, stąd mój wniosek, że ogrzewanie teflonu bezpośrednio płomieniem o temperaturze 1200 stopni to średnio dobry pomysł.
Komentarze (133)
najlepsze
Ogólnie - teflon NIE jest dostosowany do ekstremalnie wysokich temperatur. Co innego powolne rozgrzewanie patelni, a co innego wystawienie go bezpośrednio na działanie płomienia. Producent zaleca, by nie był podgrzewany powyżej 260 stopni, podczas gdy płomień kuchenki przekracza 1000 stopni.
Żeliwna ma wytrzymałość na temperaturę w okolicach 1000 stopni, teflon powyżej 300 zaczyna się psuć, stąd mój wniosek, że ogrzewanie teflonu bezpośrednio płomieniem o temperaturze 1200 stopni to średnio dobry pomysł.