Wędliny na liście najbardziej rakotwórczych rzeczy wg M.A.B. nad Rakiem
A na niej obok azbestu, palenia papierosów, arszeniku, coś co jemy i lubimy codziennie. Wędlinki. Mało kto zdaję sobie z tego sprawę, media milczą.
oleeeck z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 193
- Odpowiedz
Komentarze (193)
najlepsze
Może czegoś do nich dodają... ?
Bo na pewno nie z tego powodu, że zawierają mięso.
@kar-tofel: Szwedzkich
@PozytywistycznaMetamorfoza: Może z tego powodu, że zawierają go zbyt mało?
Tylko ze w dzisiejszych czasach niewiele z tego wedzenia zostalo bo jest zbyt czaso i energochłonne, wiec uzywa sie rozrworow z konserwantami do nastrzykiwania, wedzenie zastapiono kąpielami aromatyzujaco
@TheRakQueen:
Konserwantem jest azotyn sodu e250 zawarty w mieszance peklujacej. Osobno się go nie stosuje bo jest bardzo niebezpieczny. Jest oczywiscie jakaś tam max dzienna dawka. Nie wskazany dla na małych dzieci. Jego funkcja glowna to zabezpieczenie przed tzw jadem kielbasianym.
Jeżeli chodzi o dopuszczalne limity to akurat inne kraje mają większe niż Polska można znaleźć w rozporządzeniu o dodatkach do żywności.
A co do dymu to
Komentarz usunięty przez moderatora
@anastazjasz: Nie chodzi o to jak się będziesz czuł na starość. Z powodu nieleczonego refluksu i innego schorzenia, mam obecnie spore problemy okołożołądkowe. Co kilka tygodni łapie mnie ostry ból brzucha, który czuć jak by mi chciało rozsadzić żołądek i jelita od środka. Jakość mojego
https://www.wykop.pl/link/4032175/to-bzdura-wedliny-na-liscie-najbardziej-rakotworczych-co-to-znaczy/
Sam wędzę od kilku lat i powiem tylko tyle, że pismaki zaczynają wszystko od dupy strony. Kiedyś żeby naturalnymi sposobami wyhodować porządnego świniaka to trzeba było czekać ponad rok!!! Teraz 6-7 miesięcy
System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System)
To tak jakby certyfikat na to że hodowca odpowiednio karmił i traktował zwierzaka, a podczas uboju i następnie przechowywania mięsa zostały spełnione określone normy. (tak w skrócie)
Idziesz do sklepu jak widzisz wieprzowinę, prosisz o kraj pochodzenia(co nie jest miarodajne) oraz informacje czy posiada ono certyfikat PQS. A sprzedawca ma obowiązek Cie o tym poinformować. I wcale nie jest to #!$%@? drogi
Co do wędlin to już dawno wypatrzyłem, że w 99% mają fatalny skład, bo praktycznie każda ma w sobie np. cukier, #!$%@?, cukier w wędlinie? I to nie mówię nawet o tych gównianych, ale nawet o wędlinach za 80 zł / kg.
Rozwiązałem ten problem następująco:
a)
@realitybites: Jak się robi wędlinę i doda się do niej trochę cukru pudru, to wtedy nie robi się taka szara. Więc z dwojga złego lepszy cukier w wędlinie niż peklosól. Ja jak sama robię to też troszkę cukru dodaję.
Komentarz usunięty przez moderatora