Przeciez takie roboty sa w uzyciu juz dobrze ponad 10 lat.W mojej okolicy wiekszosc zakladow ma takie do obrobki wstepnej a sa takie gdzie juz niewielu jest pracownikow.Powod prosty-coraz trudniej jest znalezc pracownikow do takiej pracy.Dzisiejsze 20 i 30 paro latki maja w nosie taka prace a starsi sie wykruszaja od lat. Juz nie wspomne ze coraz mniej ludzi chce pracowac z wieprzowina...
PS-sugestie o ludzkim miesie w przetworstwie miesnym mozna w
@Butelczynski: Jak chcialem jako mlody zatrudnic sie do takiej pracy, to tak:
- umowa zlecenie - stawka 8 zl/h - dojazd na wlasna reke na zadupie, komunikacja publiczna 1,5h+ (sic!) w jedna strone oczywiscie - jak to na produkcji, zapieprz, gdy rynek oferowal bardziej komfortowe prace, lepsze stawki, perspektywy nauczenia sie zawodu, w ktorym znajde prace w innym zakladzie - nie zwracali za ksiazeczke sanepidu, zadnych bonusow (czyli tez ubranie robocze
@Butelczynski: mało że ludzi brakuje. Takie maszyny się nie męczą, zapieprzają 12h/dziennie non stop, nie muszą myć rąk, nie ma ryzyka skaleczeń. Same plusy. Ja tam czekam aż burgery w macu będzie robił taki robot. To będzie ciekawy widok :D
@olin: @Kamik-wawa: W praktyce mechaniczne oddzielanie mięsa polega na przeciskaniu pod ciśnieniem przez cylindryczne sita z otworami lub szczelinami tych elementów mięsnych, których nie ma już możliwości wykorzystać np. do produkcji wędlin. Tak więc w przypadku drobiu po oddzieleniu od tuszki cenniejszych partii mięsa, a więc piersi, udek i skrzydełek pozostają korpusy, szyje i łapki – proces mechanicznego odkastniania prowadzi do przejścia przez sita miękkiej masy mięsno – tłuszczowej, a
Co za durny tytuł znaleziska, przecież nie ma w tym nic nadzwyczajnego, że szczególnie w dużych przetwórniach stosuje się tego typu roboty. Są na pewno tańsze niż zwykły pracownik, poza tym wykonują za nas ciężką i dość niebezpieczną robotę.
@tyman: kiedys była afera, bo w makro sprzedawano zafoliowane prosiaki do pieczenia na grilu i ludziom odbiło. Cały kurczak, kaczka, czy ges jest ok, prosiak już nie...
@onet12: Idąc dalej, filmiki z eksterminacji szczurów, myszy są spoko, natomiast gdy krzywda dzieje się psu albo kotu to ludziom #!$%@?, mało tego są tacy co wprost przyznają, że większe wrażenie robi na nich okaleczanie psa niż człowieka. Ludzie są niesamowicie tępi i niekonsekwentni.
Pracowałem w fabryce Vion w Holandii, jedna z największych sieci obróbki mięsa w Europie.
To ci się tam działo, istna masakra... Do dzisiaj jak kupuje mięsko w sklepie oglądam z każdej strony, bo to co w nim siedzi a szczególnie w mięsie, bywa obrzydliwe :D
Świnia z 0 kg do 135 kg rosną w 3 do 4 miesięcy, czasami tak szybko że gdy powstanie ropień nie zdąży on zniknąć, i podczas obróbki
@Pijokot w pracy jestem jeszcze a zdjęcia mam na kompie w domu który jest wyłączony :/ na dole dodałem jedno (jak prosiak spadły) mam jeszcze jakiś filmik i kilka zdjęć ale to muszę na kompie znaleźć. Jak tylko będę w domu to poszukam i dodam :)
Kiedyś szef mówi, że kolega ma dla nas robótkę, parametryzacja bodajże falownika. Szczegół był taki, że urządzenie to służyło do ogłuszania kurczaków (ʘ‿ʘ) Tak trzeba było dobrać parametry, żeby prąd ogłuszył kurczaka, bo albo czasem kurczak był świadomy po podaniu napięcia, albo się ugotowywał ( ͡°ʖ̯͡°) Całe szczęście szef
O jaaaa, zawsze byłem przekonany że mięso rośnie na drzewie...dzięki za uświadomienie człowieku, od dziś polędwiczka nigdy nie będzie smakować tak samo. ( ͡°ʖ̯͡°)
Zdjęcie nie moje ale wygląda bardzo podobnie W Holandii się to myje alkoholem, I powrót na linie do obróbki. Śmierdzi strasznie, a sam fakt że ktoś to zje jest obrzydliwy.... Wypadków z takimi gulami jest dużo dużo dużo więcej, a wszystko spowodowane zbyt szybkim wzrostem, oraz warunkami. (ulcers. - taka jak by cysta, wrzody ogólnie syfem)
@Adom007 nie ma sprawy. Według mnie i tak najlepsza jest metoda pistoletem pneumatycznym, w sekundzie czaszka i mózg stają się jednym, ale czy też zwierzę nic nie czuje? Wydaje mi się że nie czuje , ale najpewniej ma jakąś świadomość tego co się stanie.
Często były przypadki że świnie darły się wręcz, jak opętane, ale po chwili cisza, okrutny dźwięk i straszne wspomnienia. :/ Prawdę mówiąc jak by to pokazywali w tv
Hardcorem byłoby pokazanie jak zabijane są zwierzęta. Mam nadzieję, że robią to maszyny bo nie raz widziałem w internecie jak to janusze robią i znęcają się nad tymi biednymi zwierzakami.
@Buckethead: kiedyś w pewnej gazecie regionalnej czytałem jak to się dzisiaj (tj. jakieś 10 lat temu) robi. Bydło pistoletem takim jak z filmu "To nie jest kraj dla starych ludzi", mniejsze (kurczaki, świnie...) po prostu specjalnym nożem. Słyszałem też #niepotwierdzoneinfo jakoby czasem kurczaki zabijało się specjalną karuzelą gdzie są przywiązywane za łby i siła odśrodkowa odwala resztę.
@Buckethead można znaleźć na sadistic filmy jak mechanicznie zabijają kurczaki oraz krowy i świnie, brutalne, pełne krwi i krzyku tych zwierząt filmy. Wiele z nich oglądałem jak byłem młodszy troszkę, do dzisiaj nie zapomnę :/
Komentarze (176)
najlepsze
Juz nie wspomne ze coraz mniej ludzi chce pracowac z wieprzowina...
PS-sugestie o ludzkim miesie w przetworstwie miesnym mozna w
- umowa zlecenie
- stawka 8 zl/h
- dojazd na wlasna reke na zadupie, komunikacja publiczna 1,5h+ (sic!) w jedna strone oczywiscie
- jak to na produkcji, zapieprz, gdy rynek oferowal bardziej komfortowe prace, lepsze stawki, perspektywy nauczenia sie zawodu, w ktorym znajde prace w innym zakladzie
- nie zwracali za ksiazeczke sanepidu, zadnych bonusow (czyli tez ubranie robocze
Ja tam czekam aż burgery w macu będzie robił taki robot. To będzie ciekawy widok :D
W praktyce mechaniczne oddzielanie mięsa polega na przeciskaniu pod ciśnieniem przez cylindryczne sita z otworami lub szczelinami tych elementów mięsnych, których nie ma już możliwości wykorzystać np. do produkcji wędlin. Tak więc w przypadku drobiu po oddzieleniu od tuszki cenniejszych partii mięsa, a więc piersi, udek i skrzydełek pozostają korpusy, szyje i łapki – proces mechanicznego odkastniania prowadzi do przejścia przez sita miękkiej masy mięsno – tłuszczowej, a
To ci się tam działo, istna masakra... Do dzisiaj jak kupuje mięsko w sklepie oglądam z każdej strony, bo to co w nim siedzi a szczególnie w mięsie, bywa obrzydliwe :D
Świnia z 0 kg do 135 kg rosną w 3 do 4 miesięcy, czasami tak szybko że gdy powstanie ropień nie zdąży on zniknąć, i podczas obróbki
@v1lk: Podziel się ;-)
Kiedyś szef mówi, że kolega ma dla nas robótkę, parametryzacja bodajże falownika.
Szczegół był taki, że urządzenie to służyło do ogłuszania kurczaków (ʘ‿ʘ)
Tak trzeba było dobrać parametry, żeby prąd ogłuszył kurczaka, bo albo czasem kurczak był świadomy po podaniu napięcia, albo się ugotowywał ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Całe szczęście szef
@markhausen: Albo odnalazł powołanie. ;]
w sensie że masarze tracą pracę na rzecz robotów?
@Buckethead
@shogu
@CryGirl1921
@dzikrk
@Pijokot
@WrzeszczPoranny
@Kamkov
@Adom007
@ElCidX
@piastun
@Adom007
@Zaff
Zdjęcie nie moje ale wygląda bardzo podobnie
W Holandii się to myje alkoholem, I powrót na linie do obróbki. Śmierdzi strasznie, a sam fakt że ktoś to zje jest obrzydliwy.... Wypadków z takimi gulami jest dużo dużo dużo więcej, a wszystko spowodowane zbyt szybkim wzrostem, oraz warunkami. (ulcers. - taka jak by cysta, wrzody ogólnie syfem)
A co do
Często były przypadki że świnie darły się wręcz, jak opętane, ale po chwili cisza, okrutny dźwięk i straszne wspomnienia. :/
Prawdę mówiąc jak by to pokazywali w tv
Dokładnie! Ja na internecie widziałem filmik jak to wygląda i od tej pory nie mięsa... A mógłbyś powiedzieć ile taka osoba zarabia w takiej pracy?